/ Allmänt /

Petit-chouer

Petit-chouer, min absoluta älsklings bakelser.
Mamma brukade baka dem till jul och nyår.
 
Det är både svårt och lätt att baka. Man måste nog baka dem ett par gånger innan man lyckas.
Degen ska ha rätt konsistens.
De är mycket känsliga så man får inte öppna ugnsluckan dem första 20 minuterna.
Just det här här receptet är från Sebastiens bok.
 
 
Ser ut såhär när dem är färdiga.
Jag snittade dem från sidan och fyllde dem med vispad grädde.  Man kan ringla lite smällt choklad på dem också.
Mmmmmmmm......
 
 
 
Resultat :
 
 
 
Recept
 
125 g vatten
125 g mjölk
en nypa havssalt
en nypa socker
125 g osaltat smör
150 g vetemjöl
250 g ägg (ca 5 st ägg)
 
1. Sätt ugnen på 210.
2. Koka ihop alla ingridiensere utom mjöl och ägg. Ta kastrullen från värmen när det börjat bubbla.
3. Häll i mjölet och rör kraftigt med en släv. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör tills degen släpper kastrullens kanter. Häll över smeten i en annan skål.
4.Blanda i äggen, ett i taget och rör kraftigt. När degen rinner från sleven och få en näbbliknande form då har den rätt konsistens.
5.Pudra lite mjöl på ett bakplåtpapper. Häll degen i en spritspåse och spritsa ut degen, antingen 12cm långa korvar (då får du eclairs) eller runda.De blir stora under gräddningen så spritsa dem inte för nära varandra.
6.Grägga i cirka 30 minuter i ugnen. Sänk värmen till 200 och öppna ugnsluckan så att ångan släpps ut.
Grädda ytterligare cirka 10 minuter. När dem är gyllenbruna är dem färdiga. De ska vara lätta när man håller dem i handen. Då har man lyckats.
 
Det här är ett mycket lyckat recept men jag tog 4 ägg istället 5 för annars degen skulle vara mycket rinnig. Så gå efter konsistensen beroende på hur stora äggen är.
Vad gäller ugnen, man känner sin ugn bäst så då vet man hur ska man göra så att det ska funka bäst när man sänker eller höjer temteratuten. Jag gräddade i mitten.
Man spritsar den storlek man vill ha men då ändras gräddtiden.Jag gjorde mina runga och ganska stora.
Ca 10 st blev det.
 
Lycka till!
 
/ Allmänt /

Vitchokladfudge med tranbär och valnötter

Det blir krispigt av nötterna och syrligt av bären, vilket är jätte gott!
 
 
Recept 15 bitar
5 dl socker
2,5 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
2 msk smör
1 dl torkade tranbär
1 dl finhackade valnötter
50 g finhackad vitt choklad
 
 
Koka allt förutom nötterna, tranbären och chokladen under omröring. Det går ganska snabbt.
Det ska komma upp till 113 grader. Sedan ska man ta undan kastrullen och låta den svalna till 49 grader.
Jag gjorde ett kulprov som man gör med smörkola.
Häll en droppe av smeten i iskallt vatten. Ta upp det och forma det till en boll.
Vill man ha en mjukare godis så är droppen mjuk och vid hårt ska den kunna rullas till en fast kula som håller formen.
Vispa sedan fudgen kraftigt i fem minuter tills den börjar tappa sin glans.
Blanda försiktigt i nötterna, tranbären och chokladen. Häll smeten i en en form med bakpapper på botten.
Då fastnar det inte. Ställ in formen i kylen tills den stelnat. Skär fudgen i små rutor.
 
Lycka till!
 
 
 
 
 
/ Godis /

Gör ditt eget julgodis

Det är enklare än vad man tror att göra sitt eget julgodis. Nyttigare också.
Detta använde jag mig av:
(Använde dock inte de torkade tranbären eller den vita chokladen, de kommer komma upp i ett annat recept/inlägg!)
Såhär såg det ut när jag doppade dem i chokladen:
Sedan la jag dem på en plåt för att chokladen skulle stelna.
Man gör nästan samma sak med Mozartkulorna.
 
Ta en bit nougat och rulla den i marsipan som du först ska ha kavlat ut. Forma den till en boll med hjälp av dina händer.
Sedan är det bara att doppa den i choklad och låta den stelna. Ha inte nougaten framme så länge, den smälter.
 
Båda recepten är roliga att göra med familjen, det är enkelt och man behöver inte många ingridienser.
Det blir väldigt gott och fint när det är klart. Man kan även ge bort det som en present.
Slut resultatet:
 
Om man vill ha godiset lite finare, kan man smälta vit choklad och ringla över det. Sedan låter man det torka.
Jag ville att det skulle se fint och enkelt ut, så jag gjorde inte det.
 
Lycka till! :)