Petit-chouer

Petit-chouer, min absoluta älsklings bakelser.
Mamma brukade baka dem till jul och nyår.
 
Det är både svårt och lätt att baka. Man måste nog baka dem ett par gånger innan man lyckas.
Degen ska ha rätt konsistens.
De är mycket känsliga så man får inte öppna ugnsluckan dem första 20 minuterna.
Just det här här receptet är från Sebastiens bok.
 
 
Ser ut såhär när dem är färdiga.
Jag snittade dem från sidan och fyllde dem med vispad grädde.  Man kan ringla lite smällt choklad på dem också.
Mmmmmmmm......
 
 
 
Resultat :
 
 
 
Recept
 
125 g vatten
125 g mjölk
en nypa havssalt
en nypa socker
125 g osaltat smör
150 g vetemjöl
250 g ägg (ca 5 st ägg)
 
1. Sätt ugnen på 210.
2. Koka ihop alla ingridiensere utom mjöl och ägg. Ta kastrullen från värmen när det börjat bubbla.
3. Häll i mjölet och rör kraftigt med en släv. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör tills degen släpper kastrullens kanter. Häll över smeten i en annan skål.
4.Blanda i äggen, ett i taget och rör kraftigt. När degen rinner från sleven och få en näbbliknande form då har den rätt konsistens.
5.Pudra lite mjöl på ett bakplåtpapper. Häll degen i en spritspåse och spritsa ut degen, antingen 12cm långa korvar (då får du eclairs) eller runda.De blir stora under gräddningen så spritsa dem inte för nära varandra.
6.Grägga i cirka 30 minuter i ugnen. Sänk värmen till 200 och öppna ugnsluckan så att ångan släpps ut.
Grädda ytterligare cirka 10 minuter. När dem är gyllenbruna är dem färdiga. De ska vara lätta när man håller dem i handen. Då har man lyckats.
 
Det här är ett mycket lyckat recept men jag tog 4 ägg istället 5 för annars degen skulle vara mycket rinnig. Så gå efter konsistensen beroende på hur stora äggen är.
Vad gäller ugnen, man känner sin ugn bäst så då vet man hur ska man göra så att det ska funka bäst när man sänker eller höjer temteratuten. Jag gräddade i mitten.
Man spritsar den storlek man vill ha men då ändras gräddtiden.Jag gjorde mina runga och ganska stora.
Ca 10 st blev det.
 
Lycka till!
 


Allmänt |