/ Soppa /

Krämig sparrissoppa med kantarellmackor

Vi älskar sparris. Ikväll har vi ätit sparrissoppa med kantarellmackor. Snart får jag mina egna sparris från trädgården men tills dess får jag nöja mig med de från butiken. Jag har fortfarande kvar en massa gula kantareller från sommarens skörd, gjorde även varma mackor med stuvade gula kantareller toppat med ost.
Jag har bakat en till stor limpa, denna gång ett durum pave bröd.
Samma recept som pave men tog durum vete istället rågmjöl. Det blev helt underbar och jag snittade den med min egen signatur. Jag gjorde mackorna av det brödet, så klart.
 
 
Sparrissoppa
500g sparris
1 stor gul lök
5 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
finmalen vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger
flingsalt
 
Gör så här
Skär sparrisen och löken i små bitar och stek det snabbt med en klick smör i en kastrull. Häll i buljongen och låt det småputtra under ett lock tills sparrisen har blivit mjuk. Häll i grädden och mixa soppan till den blir slät. 
Salta och peppra soppan och häll i vinägern.
 
Jag tycker om att avsluta med en klick crème fräsch i soppan och lite basilika.
Det blir både snyggt för ögat och gott.
 
 
Kantarellmackor
500 g gula kantareller
1 stor gul lök
2 dl grädde
2 dl riven ost
1 msk smör
salta och peppra efter smak
 
Gör så här
 
Skär eller dela svampen i stora bitar, finhacka löken och stek det med smör i en panna. Stek tills svampen får en fin stekyta. Salta och peppra. Häll i grädden och låt den tjockna och få en krämig konsistens.
Fördela svampen på brödskivor, toppa med osten och grädda i ugnen i en liten stund tills brödet fått lite färg.
Jag har använd svamp som jag hade förvällt och sparat i frysen.
 
Trevlig måltid!