/ Soppa /

Krämig sparrissoppa med kantarellmackor

Vi älskar sparris. Ikväll har vi ätit sparrissoppa med kantarellmackor. Snart får jag mina egna sparris från trädgården men tills dess får jag nöja mig med de från butiken. Jag har fortfarande kvar en massa gula kantareller från sommarens skörd, gjorde även varma mackor med stuvade gula kantareller toppat med ost.
Jag har bakat en till stor limpa, denna gång ett durum pave bröd.
Samma recept som pave men tog durum vete istället rågmjöl. Det blev helt underbar och jag snittade den med min egen signatur. Jag gjorde mackorna av det brödet, så klart.
 
 
Sparrissoppa
500g sparris
1 stor gul lök
5 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
finmalen vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger
flingsalt
 
Gör så här
Skär sparrisen och löken i små bitar och stek det snabbt med en klick smör i en kastrull. Häll i buljongen och låt det småputtra under ett lock tills sparrisen har blivit mjuk. Häll i grädden och mixa soppan till den blir slät. 
Salta och peppra soppan och häll i vinägern.
 
Jag tycker om att avsluta med en klick crème fräsch i soppan och lite basilika.
Det blir både snyggt för ögat och gott.
 
 
Kantarellmackor
500 g gula kantareller
1 stor gul lök
2 dl grädde
2 dl riven ost
1 msk smör
salta och peppra efter smak
 
Gör så här
 
Skär eller dela svampen i stora bitar, finhacka löken och stek det med smör i en panna. Stek tills svampen får en fin stekyta. Salta och peppra. Häll i grädden och låt den tjockna och få en krämig konsistens.
Fördela svampen på brödskivor, toppa med osten och grädda i ugnen i en liten stund tills brödet fått lite färg.
Jag har använd svamp som jag hade förvällt och sparat i frysen.
 
Trevlig måltid!
 
 
/ Fisk /

Grillat röding och sparris

Jag var ute och grillade igår kväll. Grillade hela fiskar med sparris. Jag gillar att grilla fisken hel. Mycket godare med ben i. Det gäller både och kött och fisk. Självklart så är det godare att grilla än att stekta, tycker i all fall jag. jag kryddade fisken med dill, svartpeppar och flingsalt. Sedan la jag även lite smör inuti. Jag fick lägga fisken i en grillform så att den skulle hålla ihop. Sen grillade jag även citronhalvor. De blir karamelliserade och så söta och goda. detta tillsammans med fisken smakar så gudomlig gott. Sparrisen badad jag ordentligt i olivolja med salt.
Jag vaktade allt med ett glas vitt vin. Det doftade ljuvligt och det var så väldigt gott. 
Till efterrätt gjorde jag lite panacotta med vit choklad och passionsfrukts som täcke . en av mina favorit kombinationer.
 
  
 
 
 
/ Surdegsbröd /

Bröd med stort B

Titta vad jag har bakat. Jag har verkligen lyckats den här gången. Det känns som att jag har fattat hur det ska gå till. Jag menar från början till slut. Allt ska vara rätthela vägen, från surdegen som står och bubblar tills man har första tuggan i munnen. Det här gången var surdegen verkligen min kompis i köket. Jag pratade med den ganska ofta när jag rörde  om då och då. Jag hade tålamod den här gången och planerade bättre.
 
Surdegsbakning handlar om mycket planering, tålamod och massor av kärlek. Resten är inte så svårt.
Jag började med att blanda 1 msk vetemjöl, rågmjöl och 0,5 deciliter ljummet vatten. Sedan blandade jag allt i en glasburk och lät det stå rumstempererat och blandade då och då. Upprepade samma sak dagen efter. Den var rätt bubblig och fin och redo att bakas med. Sedan började jag med degen som fick vila, eller autolys som det heter i surdegsbrödsvärlden. Efter det så knådar degen man enligt "kattmetoden". Det är ganska svårt att förklara så köp Sebastiens bok och börja baka riktig bröd utan tillsatser ni också. Det här receptet är från hans bok. Brödet heter Pave som är hans signaturbröd och representerar honom. Nästa gång ska jag baka och snitta med mitt eget signatur.
 
 
Recept för ett bröd
500 g stenmalen vetemjöl
250 g stenmalen rågmjöl
5 dl ljummet vatten
20 g grovt havssalt (oraffinerat om man har det)
200 g surdeg
 
Dag 1
Väg och blanda ihop allt, antigen i en stor skål eller häll mjölet på stenhällen och gör en urgröpning. Häll i sedan vatten, salt, surdeg och arbeta till en kompakt deg. Låt degen vila 2 timmar.
Knåda degen ordentligt för hand i 15 minuter. Låt den vila i 10 minuter. Vik den dubbel, mjöla den och lägg den i en plastlåda (jag la en vanligt handduk i lådan, mjölade den och la min deg i) med lock. Låt den stå rumstempererad i 2 timmar. Låt sedan lådan stå i kylskåp i 24 timmar.
 
Dag 2
Nu har degen jäst till dubbla storleken, om inte så låt det stå några timmar rumstempererat.
Stjälp ut degen på bakbordet och mjöla degen och forma den till en limpa. Mjöla igen och lägg i lådan och in i kylen igen för ytterligare 24 timmar.
 
Dag 3
Sätt ugnen på 260 grader och värm upp den ordentlig. Har man baksten så ännu bättre. Stjälp upp degen på brödspade eller på plåt, mjöla den ordentlig. Snitta brödet snabbt på det sätt du själv vill. Kasta en liten kopp kokhet vatten på ugnsbotten och sänk värmen till 240 grader. Grädda brödet i ca 50 minuter mitt i ugnen. Ta ut det och låt det vila ordentligt på galler.
 
mmmm.... vad gott!
 
Lycka till!
 
Kommentarer (0)


bröd / surdeg / surdegsbakning / surdegsbröd