/ Grillat /

Grillade fläskkotletter och ungsbakade klytfpotatis med äppelklyftor


Jag bara älskar att grilla och njuter nu när det är så vackert väder ute. Det är ju fortfarande sommar och jag har njutit av min trädgård och skördat det lilla jag har för fullt . Under hela sommaren har jag har sluppit köpa sallad, gurka, tomater och kryddor. Ni som älskar att odla och laga mat eller baka vet exakt hur det känns att springa ut och plocka eget. När jag grillar brukar jag alltid ha massor med örter som jag marinerar köttet i. Det får min egen touch på det viset.
Jag gillar inte färdiga marinader då jag inte vet vad dem innehåller. Jag tar alltid örter som jag har stöt med min favorit granit mortel, salt och olivolja och kletar på köttet.
Det luktar så ljuvligt.
Hur som helst, denna gång grillade jag fläskkotletter och till det bakade jag klyftpotatis med svenska äpplen i ugnen. Potatis passar ju med vilket kött som helst och så sköter den sig själv i ugnen medans man står och grillar.
Äpplena var lite syrliga och det passade utmärkt med fläskkött. Till det hade vi grekisk yoghurt som dressing och malda fänkålsfrön. Jag har ofta fänkålsfrön när jag ska tillaga fläsk och som Jamie Oliver sa en gång att just denna kombination av smaker gifter sig med varann.
Alla var nöjda med middan at Demirians och jag blev glad.
 
Yoghurtdressing
3 dl grekisk yoghurt
2 msk sitronsaft
 en nypa flingsalt
en nypa vitpeppar
1 tsk mald fänkålsfrön
 
Gör så här
Häll yoghurt i en skål. Salta och peppra. Häll över fänkålsfrön.
 
 
Klyftpotatis med äpplen
1 kg potatis
1 kg äpplen
4 msk olivolja
salta och peppra efter smak
 
Färsk oregano till garnering, gärna med blommor.
 
Gör så här
Tvätta potatisen och äpplena. Dela dem i klyftor med skalet på. Lägg potatisklyftorna i ett ugns fat, salta och peppra och ringla över hälften av olivoljan och baka mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Lägg på äppelklyftorna i formen ovanför potatisen och häll i resten av olivoljan och kör i ugnen en stund till tills äpplena fått färg. Garnera gärna med oregano och blommor. Jag tycker att det blir snyggt för ögat.
 
 
Recept för 5 st. fläskkotletter
1,2 dl olivolja
1 msk paprikapulver
1 krm svartpeppar
1 msk halvsalt
2 msk finnhackad rosmarin
2 klyftor finriven vitlök
 
Gör så här
Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll över köttet i en stor skål. Blanda ordentlig, täck över köttet med plastfolie och låt det marinera, helst över natten så att det blir både godare och mörare. Har man inte tid så får man marinera rumstempererat någon timme innan grillningen.
Grilla köttet snabbt i två-tre minuter på varje sida och lägg de färdiggrillade skivorna på ett fat.
Det blir massa god sås på fatet av köttsaften som sakta rinner ut och det rensar man självklart med en bit god bröd. Garnera köttet gärna med finnhackad rosmarin.
 
Lycka till med grillningen!
 
 
/ Fläskkött /

Wok med fläskytterfile


Jag älskar lång kok och grytor, särskilt nu när hösten snart är framme. Jag brukar ha vin och härliga rotfrukter i som får stå och småputtra i flera timmar. Efter en lång dag på jobbet är det inte säkert att man har så mycket tid för att förbereda en sådan gryta. Härom dagen gjorde jag en mycket snabbare och godare variant av gryta/wok som går att fixa under en halv timme. Man får sin egen "take away " direkt i köket som man äter med rent samvete. Bättre än så kan det inte bli.
Spara tid gillar jag som har barn och mycket att göra. Jag hade fläsk ytterfilé i woken men det går utmärk att använda kycklingfilé också om ni föredrar det.
Jag använder fläskytterfilé ganska ofta för att det går snabbt att tillaga, man kan t.ex grilla på spett med en massa grönsaker, helstekt i ugnen med svampstyvning och strimlad till wok och osv.
Just den här woken kan man äta med potatis, bulgur, ris och sallad till. Ni väljer själv såklart.
Hos mig röstade alla på ris, jag gjorde även en sallad till det från trägårdens härligheter.
Gillar man hetta kan man ha chili i eller andra grönsaker i grytan. Ni kan även ha andra grönsaker som majs, brokolli, sockerärter. Det är smakfråga helt enkelt.
 
Recept
800 g fläsk ytterfilé i tunna skivor
2 röda papprika, strimlad
1 stor lök strimlad
1 msk paprikapulver
1 krm svartepeppar
1 tsk salt
olja till stekning
400 g cocosmjölk
2 msk farinsocker
2 msk soja
Färsk oregano till garnering
 
Gör så här
Ta bort ev. senar från filen med en vass kniv. Skär i 1,5 cm skivor och sedan tunna strimlor. Marinera köttstrimlorna med peppar, paprikapulvret och saltet och stek sedan i olja i omgångar tills de fått en fin stekyta. Lägg de färdigstekta bitarna i ett annan fat så länge. Stek paprikan och löken i samma panna en stund tills de har fått lite färg, lägg sedan köttet tillbaka i pannan och blanda försiktigt. Blanda cocosmjölk, farinsocker och soja i en skål och häll blandningen över köttet. Lägg över en bit folie över pannan och låt det småputtra en kvart.
 
Garnera med oregano!
 
 
Prova gärna detta recept och kommentera hur det gick!
 
 
/ Pasta /

Pasta med gula kantareller


Jag gav mig till skogen för svampplockning häromdagen. Jag älskar att vara i skogen och plocka svamp.
Är man duktig och känner igen svampsorter så kan man plocka en massa sorter men jag håller mig till vissa lätta sorter. Det är gula kantareller, Karl Johan, svart trumpet och höst trattisar.
För mig är skogen är ett ställe där jag känner mig fri och lugn och så hämtar man gratis lyxmat.
 
För ett antal år sedan köpte jag en tork så att jag kan torka all svamp som jag plockar inför vintern. Det har varit en bra investering men om man inte har tork så kan man förvälla svampen och frysa in.
Fastän det hade regnat ett par dagar hos oss så var det mycket torrt i skogen och det fanns ingen svamp.
Jag kom hem och tog ut svamp från frysen istället. Hoppas att det kommer svamp senare i september.
Jag gjorde pastasås med gula kantareller som är ännu en favorit hemma hos oss.
 
 
 
Recept pastasås till 500 g pasta
300 g tinade gula kantareller (förvällda)
2 gula lökar
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
salta och peppra efter smak
färsk finnhackad persilja
 
Gör så här
Sätt på vatten för pastan i en stor kastrull och börja med såsen. Pressa vattnet ur svampen och stek det i smör i en panna.
Skär löken och vitlöken i småbitar och lägg i efter en liten stund. Stek allt tills de fått en lätt stekyta. Häll i grädden och mjölken och låt det småputtra någon minut. 
Salta och peppra. Håll såsen varm.
När pastan är klar, sila den snabbt och häll den direkt i såsen. Blanda runt försiktig och garnera med färsk finnhackad persilja.