Wok med fläskytterfile


Jag älskar lång kok och grytor, särskilt nu när hösten snart är framme. Jag brukar ha vin och härliga rotfrukter i som får stå och småputtra i flera timmar. Efter en lång dag på jobbet är det inte säkert att man har så mycket tid för att förbereda en sådan gryta. Härom dagen gjorde jag en mycket snabbare och godare variant av gryta/wok som går att fixa under en halv timme. Man får sin egen "take away " direkt i köket som man äter med rent samvete. Bättre än så kan det inte bli.
Spara tid gillar jag som har barn och mycket att göra. Jag hade fläsk ytterfilé i woken men det går utmärk att använda kycklingfilé också om ni föredrar det.
Jag använder fläskytterfilé ganska ofta för att det går snabbt att tillaga, man kan t.ex grilla på spett med en massa grönsaker, helstekt i ugnen med svampstyvning och strimlad till wok och osv.
Just den här woken kan man äta med potatis, bulgur, ris och sallad till. Ni väljer själv såklart.
Hos mig röstade alla på ris, jag gjorde även en sallad till det från trägårdens härligheter.
Gillar man hetta kan man ha chili i eller andra grönsaker i grytan. Ni kan även ha andra grönsaker som majs, brokolli, sockerärter. Det är smakfråga helt enkelt.
 
Recept
800 g fläsk ytterfilé i tunna skivor
2 röda papprika, strimlad
1 stor lök strimlad
1 msk paprikapulver
1 krm svartepeppar
1 tsk salt
olja till stekning
400 g cocosmjölk
2 msk farinsocker
2 msk soja
Färsk oregano till garnering
 
Gör så här
Ta bort ev. senar från filen med en vass kniv. Skär i 1,5 cm skivor och sedan tunna strimlor. Marinera köttstrimlorna med peppar, paprikapulvret och saltet och stek sedan i olja i omgångar tills de fått en fin stekyta. Lägg de färdigstekta bitarna i ett annan fat så länge. Stek paprikan och löken i samma panna en stund tills de har fått lite färg, lägg sedan köttet tillbaka i pannan och blanda försiktigt. Blanda cocosmjölk, farinsocker och soja i en skål och häll blandningen över köttet. Lägg över en bit folie över pannan och låt det småputtra en kvart.
 
Garnera med oregano!
 
 
Prova gärna detta recept och kommentera hur det gick!
 
 


Fläskkött | Fläskytterfile, Middag, Wok |
#1 - - Anonym:

Mums,gott!

Svar: Tack
Anna Demirian

#2 - - Anonym:

Hej Anna!

Nu har jag hittat hit! :-)
Vilken fin sida, kommer snart tillbaka och botaniserar bland dina recept/ Åsa

Svar: Hej Åsa, kul att du hittat hit :)
Kram Anna
Anna Demirian