/ Marängtårta /

Marängtårta med dulce de leche, pistagenötter och granatäppelkärnor

 
 
Den här marängtårtan har jag bakat idag. Jag ville göra småmaränger med granatäpplen men kom på att jag har redan ett sådant inlägg så då blev det denna underbara tårta som är ganska lätt att göra.
 
Den här tårtan har allt man kan drömma om i en tugga. Den knapriga marängbotten och söta dulce de lechen med vispade grädden möter pistagenötterna och små juvelerna i slutet. BOM! - en explosion i munnen!
Det är vanliga marängbottnar som jag bakat men jag har granatäppelsaft som jag har pressad och hällt i. Jag ville ha mer rosa färg i bottnarna men det blev inte riktigt så för att jag ville inte hälla mer saft då min maräng skulle bli för lös. Det blev lätt rosa i alla fall, vet inte om det syns på bilden men det ser man när man skär.
Det har tydligen blivit ganska populärt att använda granatäpplen i bakning och garnering.
 
Granatäpplen har en stor betydelse i det armeniska köket, konsten och historien. Det görs mycket goda viner i hemlandet Armenien av granatäpplen. Jag kommer att återkomma till detta senare i nya inlägg med mera fakta och vackra bilder. Det enda jag kan säga just nu är att jag har ätit det sedan barnsben och vi har haft det på bordet på alla högtider men mest under jul och nyår. Det är nyttig att äta de små juvelerna som är som små rubiner.
Man skär i klyftor först och sedan tar ut alla kärnorna en och en och äter. Man skall inte skada kärnorna på något sätt! Skulle en armenier se mig att banka på en granatäpple med sked så skulle de tycka att jag har blivit galen som misshandlar det.
Som sagt så återkommer jag senare med mera, men här kommer receptet.
 
Recept
5 äggvitor
3 dl socker
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk maizena
1 stor msk saft av granatäpplen
 
Till tårtbottnarna
3 msk dulce de leche (kondenserat, karameliserat mjölk)
2,5 dl grädde)
1/2 dl grovhackade pistagenötter (osaltade)
1/2 dl granatäppelkärnor
 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 120 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret långsamt och vispa hela tiden.
Häll i sedan vinägern och vispa en stund till. Häll i sedan saftat och maizenan och blanda försiktig.
Gör 3 st. 15 cm runda bottnar på på ett bakpapper och fördela marängsmeten i dem.
Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter. Låt marängerna kallna helt på ett galler efteråt.
 
Montering av tårtan
Lägg en tårtbotten på ett fat, bre försiktigt en msk dulce le leche och på det 2 msk grädde. Upprepa och på toppen avsluta med pistagenötter, granatäppelkärnor och pudra över lite florsocker.
 
 
Jag behöver nog inte säga er hur gott och onyttig det här kan vara, men ni förstår ;)
Skulle lätt kunna vara en nyårstårta som man bjuder på tycker jag.
 
 
 
Gott Nytt År! 
 
 
 
Kommentarer (1)


Granatäpplen / Marängtårta / dolcedeleche
/ Tarteletter /

Kolatarteletter med lingon

 
 
 

Nu när jag har lite tid igen ska jag göra det jag älskar och brinner för. Det är att hamna i huvudkontoret/köket och skapa något gott som sedan dokumenteras i form av bilder och recept för att dela med mina läsare.

Jag vet inte om ni verkligen ser och känner hur mycket jag älskar det här men jag hoppas att en vacker dag ska jag jobba med det här. Det är en dröm. 

Jag älskar att ta bilder på det jag har lagat eller bakat. För att utvecklas och ta riktig proffsiga bilder så tänker jag gå på kurser hos en matstylist. Jag är ju en glad amatör men det känns att det är dags för att ta nästa steg och lära sig av en som kan.

Sedan måste jag köpa en riktig kamera också. (TOMTEN HÖR DU MIG!?) ;)

 

Jag satt och funderade på vad jag ska baka näst som jag har inte lagt upp på bloggen tidigare och även någonting som ska passa att ha till jul eller nyår.

Då kom jag på det här. Vad sägs om små tarteletter med kola och lingon.

Den god söta kolansåsen med spröda pajdegen, den syrliga lingonen som en liten explosion i munnen och smaken av flingsalt som balanserar det hela.

Jag vet att det blir rätt tjatigt nu men ni kan också göra en stor kolapaj men jag äääälskar ju de små tarteletterna och föredrar att göra dem istället.

Jag har gjort kolapaj tidigare och hade vispad grädde till det men inte denna gång. Man kan ha det om man vill.

Jag tycker att man kan låta bli att äta godis och annat och unna sig en sån här liten tartelett istället, det ska jag i alla fall. Det här ingen kalorisnålt heller men vad gör det. Det är ju jul, eller hur ?

 

Pajdegen kan man göra och grädda i förväg och resten går ganska snabbt. Det här blev poppis hemma hos mig ska ni veta och ändå skall det bakas ganska mycket mer de kommande dagarna.

Jag kommer definitiv att baka det här flera gånger.

 

Recept för 4 tarteletter

3,5 dl mjöl
120 g kall smör
1 dl florsocker
1 äggula

 

Kolasås

3 dl grädde

2 dl mjölk

1 dl sirap

2 msk socker

1 msk smör

en nypa flingsalt

 

 

Gör så här

Kör mjöl, smör och florsocker i en matberedare snabbt, tillsätt sedan äggulan och blanda till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylskåpet i ca 2 timmar.
 
Kavla ut degen tunt och klä tartelettformarna och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut dem och låt dem vila en stund.
Blanda alla ingredienserna i kastrullen förutom smöret och koka upp under omröring tills det blir ganska tjock och får lite ljus brynfärg. Ta från plattan och blanda i smöret, saltet och rör om. Häll kolasåsen i pajskalen medans den är varm. Garnera pajen med lingon.

 

Var inte rädd att lämna kommentarer.

Åsikter från mina läsare och dem som följer min blogg betyder mycket för mig.

 

God Jul på er.

Kram Anna :)

 

 

 

/ Allmänt /

Risdessert med rosvatten och pistagenötter


Det här är smaskens, tro mig. Ni som gillar gröt eller Ris a la Malta kommer att älska det här. Det här är ett bra sett att piffa upp den gammaldags tråkiga gröten. Här har jag piffat upp gröten med rosvatten, bytt ut det vanliga sockret mot rörsocker och lagt till pistagenötter. Detta är perfekt att ha som en efterätt till julen. Den ska serveras kall men det är en smakfråga eftersom vissa föredrar sin gröt varm.
 
Rosvatten används mycket i Libanon och Iran, det finns i de flesta utländska butiker och används till desserter och bakning. Det här var som sagt, en riktig höjdare. Gör som mig, servera i små burkar, det blir så fiffigt och i lagom portioner och så älskar jag verkligen att alla får sin egna lilla burk med en söt sked.
 
 
 
Recept till 6 små burkar:
 
0,5 dl ris
1,5 dl vatten
1 tsk smör
4 dl mjölk
1 msk rörsocker
 
Garnering:
 
1 msk rosvatten
1 nypa fling salt
1 msk kanel
1 msk rörsocker
0,5 dl finhackade pistagenötter (utan salt)
 
 
Gör såhär:
 
Blanda ris, vatten och smör i en kastrull. Låt det småputtra i 5-10 minuter, tillsätt sedan mjölken och låt den koka på låg värme i cirka 30 minuter tills riset svällt upp. Ta bort gröten från spisen och låt den svalna, blanda sedan i rosvattnet, rörsocker och fling saltet, späd ut med lite mjölk om den är för tjock.
Häll i små burkar. Blanda kanel och rörsocker och strö över det på gröten, strö sedan över de hackade pistagenötterna.
 
 
Prova gärna det här inför julen.