Kolatarteletter med lingon

 
 
Nu när jag har lite tid igen ska jag göra det jag älskar och brinner för. Det är att hamna i huvudkontoret/köket och skapa något gott som sedan dokumenteras i form av bilder och recept för att dela med mina läsare.
Jag vet inte om ni verkligen ser och känner hur mycket jag älskar det här men jag hoppas att en vacker dag ska jag jobba med det här. Det är en dröm. 
Jag älskar att ta bilder på det jag har lagat eller bakat. För att utvecklas och ta riktig proffsiga bilder så tänker jag gå på kurser hos en matstylist. Jag är ju en glad amatör men det känns att det är dags för att ta nästa steg och lära sig av en som kan.
Sedan måste jag köpa en riktig kamera också. (TOMTEN HÖR DU MIG!?) ;)
Jag satt och funderade på vad jag ska baka näst som jag har inte lagt upp på bloggen tidigare och även någonting som ska passa att ha till jul eller nyår.
Då kom jag på det här. Vad sägs om små tarteletter med kola och lingon.
Den god söta kolasåsen med spröda pajdegen, den syrliga lingonen som en liten explosion i munnen och smaken av flingsalt som balanserar det hela.
Jag vet att det blir rätt tjatigt nu men ni kan också göra en stor kolapaj men jag äääälskar ju de små tarteletterna och föredrar att göra dem istället.
Jag har gjort kolapaj tidigare och hade vispad grädde till det men inte denna gång. Man kan ha det om man vill.
Jag tycker att man kan låta bli att äta godis och annat och unna sig en sådan här liten tartelett istället, det ska jag i alla fall. Det här ingen kalorisnålt heller men vad gör det. Det är ju jul, eller hur? 
Pajdegen kan man göra och grädda i förväg och resten går ganska snabbt. Det här blev poppis hemma hos mig ska ni veta och ändå skall det bakas ganska mycket mer de kommande dagarna.
Jag kommer definitiv att baka det här flera gånger.
 
Recept för 4 tarteletter
 
3,5 dl mjöl
120 g kall smör
1 dl florsocker
1 äggula
 
Kolasås
 
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl sirap
2 msk socker
1 msk smör
en nypa flingsalt
 
Gör så här
 
Kör mjöl, smör och florsocker i en matberedare snabbt, tillsätt sedan äggulan och blanda till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylskåpet i ca 2 timmar.
Kavla ut degen tunt och klä tartelettformarna och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut dem och låt dem vila en stund.
Blanda alla ingredienserna i kastrullen förutom smöret och koka upp under omröring tills det blir ganska tjock och får lite ljus brynfärg. Ta från plattan och blanda i smöret, saltet och rör om. Häll kolasåsen i pajskalen medan den är varm. Garnera pajen med lingon.
 
Var inte rädd att lämna kommentarer.
Åsikter från mina läsare och dem som följer min blogg betyder mycket för mig.
God Jul på er
 
 
 


Tarteletter | Kola, Lingon, Tarteletter |
#1 - - Gudrun Friberg:

Hej Anna jag ääääälskar Dina recept och bilderna som är så fina. Jag uppskattar Dig verkligen som matkreatör och bagerska o även naturligtvis som vår speciella lilla jultomte som kommer till oss och hjälper Stig så fantastiskt bra. Jag kommer att sakna Dig. Stor kram och en riktigt GOD JUL och även GOTT NYTT ÅR och all lycka för framtiden

Svar: Hej Gudrun
Tack så mycket för fina ord och att du tror på mig. Jag kommer att sakna er också MYCKET ;)
GOD JUL /Kramar Anna
Anna Demirian