Risdessert med rosvatten och pistagenötter


Det här är smaskens, tro mig. Ni som gillar gröt eller Ris a la Malta kommer att älska det här. Det här är ett bra sett att piffa upp den gammaldags tråkiga gröten. Här har jag piffat upp gröten med rosvatten, bytt ut det vanliga sockret mot rörsocker och lagt till pistagenötter. Detta är perfekt att ha som en efterätt till julen. Den ska serveras kall men det är en smakfråga eftersom vissa föredrar sin gröt varm.
 
Rosvatten används mycket i Libanon och Iran, det finns i de flesta utländska butiker och används till desserter och bakning. Det här var som sagt, en riktig höjdare. Gör som mig, servera i små burkar, det blir så fiffigt och i lagom portioner och så älskar jag verkligen att alla får sin egna lilla burk med en söt sked.
 
 
 
Recept till 6 små burkar:
 
0,5 dl ris
1,5 dl vatten
1 tsk smör
4 dl mjölk
1 msk rörsocker
 
Garnering:
 
1 msk rosvatten
1 nypa fling salt
1 msk kanel
1 msk rörsocker
0,5 dl finhackade pistagenötter (utan salt)
 
 
Gör såhär:
 
Blanda ris, vatten och smör i en kastrull. Låt det småputtra i 5-10 minuter, tillsätt sedan mjölken och låt den koka på låg värme i cirka 30 minuter tills riset svällt upp. Ta bort gröten från spisen och låt den svalna, blanda sedan i rosvattnet, rörsocker och fling saltet, späd ut med lite mjölk om den är för tjock.
Häll i små burkar. Blanda kanel och rörsocker och strö över det på gröten, strö sedan över de hackade pistagenötterna.
 
 
Prova gärna det här inför julen.
 
 
 


Allmänt |