/ Allmänt /

Min födelsedag och efterlängtade presenter

 
Jag vaknar idag, ett år äldre och kanske lite klokare? Vem vet, det får man se. Jag fyllde år igår och har haft en underbar trevlig dag. Dagen började med att mina gulliga kollegor överaskade mig med fina rosor. Tack tjejer!
Jag hade besök av min bonus mamma, Ludmilla, med familj på kvällen. Jag hade förberett mycket god mat och vin. 
Alla blev nöjda och tyckte att maten var god och då blev jag nöjd efter allt slit i köket.
 
Till födelsedags tjejen, jag alltså, bakade jag marängtårta med grädde, toppad med massa bär och krossad Daim. Jag bakar alltid alla tårtor själv och det här var både lätt och somrig och passande just för sommaren.
En del av bären hade jag fått av en mycket rar dam som heter Gudrun. Tack gumman!
 
Kvällens roligaste stund för födelsebarnet är när man öppnar presenterna tycker jag. Visst är det roligt med tårta och sång men det är presenterna som är höjdpunkten. 
 
Jag önskar mig alltid köksprylar eller inredningsdetaljer till hemmet. Sedan är det en annan sak om man får det man önskar sig men jag vill ha presenter som jag vet att jag kommer ha användning av och inte en massa prylar som ligger och dammar.
Jag har letat efter en gammal våg från LINDELLS rätt länge nu men har inte hittad det. Jag har kollat en massa loppisar utan framgång då de har blivit mycket populära och eftertraktade nuförtiden.
 
Jag har ett ganska stor och modernt kök men jag gilla även gamla detaljer som flaskor och trälådor, burkar och gamla skylt. Jag älskar att blanda gammalt och nytt och trivs väldigt bra i mitt kök. Det blir mera personligt tycker jag och säger mycket om en själv.
 
Efter evigt och framgångslöst letandet efter den efterlängtade gamla vågen fick jag äntligen en i present.  Jag blev överlycklig som ni förstår och den kommer att få en speciell plats i köket. Jag fick massa andra fina presenter från min önskelista till köket från min underbara familj och gulliga kort som barnen hade fixat.
Jag fick små portions grytor från min favorit märket LE CREUSET och en mycket fin saltkvarn från SKEPPSHULT.
Alla presenter kommer till användning och kommer att synas i bloggen.
 
Tack för alla fina presenter. Jag älskar er alla!
 
 
 
 
 
 
/ Fisk /

Stekt röding med dillkokt potatis och tomatsmör


Som ni vet så älskar jag att grilla och har gjort det i alla väder men inte denna gång. Jag hade planerat att grilla röding härom dagen men det blåste så hemskt ute att det inte gick en sätta igång elden. Att grilla var omöjligt så jag bestämde mig för ugnsgrillat. Jag stekte fisken snabbt och körde i ugnen i 15- 20 minuter.
 
Jag är inte mycket för fiskfiléer och gillar att laga hela fiskar med massa färska örter som basilika, rosmarin, dill och även kyndel.  
 
Det blev i alla fall mycket gott för att vara ugnstekt men jag föredrar grillat. Till det så kokade jag potatis med alldeles färska dillkronor från min lila trädgård.
 
Istället för sås gjorde jag tomatsmör som är mycket enkelt att göra genom att mixa rumstempererad smör och färska tomater i matberedaren. Det är mycket gott till fisk och även till grillad kött. Blir det smör kvar så kan man förvara i kylskåpet i en burk, kommer säkert att behövas senare.
 
Tomatssmöret smälte så fort man la det på varma fisken och skapade en underbar smak mmmmmm
 
Ingredienser
3 stora rödingar, ca 2 kg och räcker till 6 personer.
3 st dillkronor
2 kvistar rosmarin
1 citron i skivor
2 msk smör
salta och peppra efter smak
 
Gör så här
Salta och peppra fisken och lägg i citronskivorna och de färska kryddorna (med hel kvist). Stek fiskarna på bägge sidor i smör och lägg dem på ugnsfat för att ugnsbaka mitt i ugnen i 220 grader i ca 15- 20 minuter.
 
Dillkokt potatis
1 kg potatis
2 st dillkronor
1,5 tsk salt
 
Lägg potatisen i en kastrull och häll i vattnet så att allt täcks. Lägg i dillen och salta. Koka tills potatisen är mjuk. Potatisen är alltid mycket godare om man kokar i salt vatten.
 
Tomatsmör
100 g rumstemperatur smör
2 stora tomater
 
Skär tomatera i skivor och mixa med smöret till en massa. Lägg det färdiga smöret antingen i en burk eller rulla den i smörpapper.
Går även att frysa in det och ta ut vid behov.
 
lycka till!
 
 
 
 
 
/ Armeniska rätter /

Armenisk yoghurtsoppa/Spas


Här kommer det ett till recept på armenisk mat som många av er säkert inte känner till. Det är en mycket god yoghurtsoppa som heter Spas som kan ätas både varm och kall. Soppan innehåller förstås yoghurt, matvete och massor av färska örter, som koriander.
Den här soppan har jag ätit från barnsben och den är välkänd i Armenien.
 
Vill man lyxa till det lite kan man även lägga i små charlotten lökar, spenat med stjälkar eller rödbents stjälkar. Jag har även provat med sparris och det blev också mycket gott, så om ni har någon favorit grönsak kan ni lägga den i soppan. Ett bra sätt att äta mer grönt.
 
Man kokar soppan i en stor kastrull och har den i kylskåpet under sommaren.
Mycket lättsmällt mat som passar utmärkt till sommaren eftersom man inte orkar äta så mycket då.
Alla älskar denna soppa hemma hos oss och därför lagar jag den ganska ofta. Den är lätt att tillaga och så har man det flesta ingredienserna hemma.
Det går uppmärkt att hälla soppan i en termos och ha med sig den till utflykter.
Enlig receptet tillagar jag soppan i en fem liters kastrull men är ni inte många i familjen så kan ni laga halva satsen men den går åt ganska snabbt, det lovar jag.
 
Recept
1/2 liter grekisk yoghurt
1 ägg
1 msk mjöl
2 dl mat vete
1.5 liter kall vatten
1 knipa rödbents blad med stjälkar i små bitar.
200 g små hela lökar
2 dl färsk finnhackad koriander
50 g smör
salta efter smak
 
Gör så här
Blanda yoghurt, mat vete, ägg och mjöl i en stor kastrull. Lägg kastrullen på plattan, blanda ihop allt och häll i vattnet. Forstätt att blanda soppan hela tiden med en trä slev tills den börjar små puttra. Blandar man inte soppan skär den sig.
Efter ca 15 minuter är mat veten nästan färdigkokt.
Häll i löken och koka en liten stund, sedan rötbetorna, koriandern, smöret och salta till sist efter smak. Det ska inte sönderkoka.
Stäng av, lägg på locket och låt soppan vila en stund.
 
Servera med gott bröd!
Lycka till!