Pasta Bolognese di Anna

 
Nu får det vara nog med söta recept ett tag, inte för att vi ska sluta äta sött men nu är det dags med recept på lite god mat också, för jag älskar inte enbart bakning utan även matlagning.
 
Jag prioriterar matlagningen och lägger mycket tid på det för min familjs skull. Det köps aldrig färdig mat och så bakar jag en hel del surdegsbröd.
Jag vill att mina barn ska lära sig av min matlagning och få nytta av det när de blir stora. Mina tjejer kan redan mycket om mat, har bra smak och hjälper mig i köket.
 
Känns som att jag har lyckats redan nu, för att alla förutom min minsta vägrar äta något annat bröd än mammas surdegsbröd. De har lärt sig skillnaden mellan fuskbröd och riktigt bröd. Det tog mig flera månader att övertyga dem men det var värt väntan.
 
Hur som helst, vi älskar pasta också och gör en hel del pasta själv här hemma.
Det går snabbt att fixa sås också medan pastan kokar.
 
Härom dagen gjorde jag lite lyxigare pasta, nämligen min variant av Pasta Bolognese. Jag använde Paolos pasta som jag hade vunnit i en tävling tillsammans med olivolja. Tack Paolo!
 
Här kommer receptet på min Bolognese.
 
 
Recept för 5 pers.
3 msk olivolja
500 g kalvfärs
2 stora gula finnhackade lök
1 stor röd papprika skuren i små bitar
1 msk röd paprikapulver
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
2 msk tomatpure
3 klyftor finnriven vitlök
1 tsk mjöl
2 dl rött vin
1 burk krossade tomater (400 g)
4 st. lagerblad
1 tsk salt
 
 
färsk finnhackad persilja, parmesan och olivolja till garnering.
 
Gör så här
Värm en gjutjärns kastrull eller det du har och häll i olivoljan och sedan köttfärsen och börja stek på medelvärme.
Häll i löken, paprikan och stek dem ihop en stund. Häll i alla kryddor och rör om, häll i sedan tomatpurén, vitlök och vetemjöl. Rör en stund så att mjölet blandas med allt - annars får man mjölsmak och det är inte gott. Häll i vinet och skrapa allt från botten av kastrullen med en träslev där allt gott har fastnat.
När vinet har absorberats häll i krossade tomater, lagerblad och lika mycket vatten och salta.
Lägg på locket och låt det småputtra i en halv timme.
 
Koka vilken sorts pasta du vill (500 g)  men al dente för när man blandar med såsen så suger pastan mer vätska och blir ännu mjukare. Pastan ska fortfarande ha tuggmotstånd när den är färdigblandat med såsen.
Spara alltid lite pastavatten innan du silar det för att blanda med pastan om man skulle behöva det.
Jag brukar göra det för den goda smakens skull.
Blanda den färdigkokta pastan med en stor slev Bolonese och lite pastavattenen och rör om försiktig. Häll all pasta i en stor skål och häll över resten av Bolonesen.
 
Garnera med finnriven parmesan, persilja och ringla lite olivolja över. Ät omedelbar!
 
Belisimo!
 
 
 


Pastaträff med Paulo Roberto | Bolognese, Italiensk, Kött, Pasta |