/ Små söta pajer /

Små pajer med jordgubbsfyllning och hemgjord vanniljsås

 
Här kommer mina små pajer som jag har bakat för dagens fikastund här hemma. Jag har bakat små söta pajer med jordgubbsfyllning som egentligen skulle innehålla även rabarber men mina rabarber har inte blivit så stora ännu.
Jag älskar pajer för att de är ganska lätta att göra och tillhör sommaren på något sätt. Nu har vi säsongens underbara svenska smultron och jordgubbar och snart kommer även vinbär, blåbär, hallon och rabarber.
 
Använd dig av en smuldeg eller mördeg och en massa goda bär som fyllning så har du en underbar efterrätt.
Det går snabbt att göra pajer och de sköter sig själva i ugnen så man kan göra annat under tiden. Under en halv timme så kan man slänga ihop en paj utan alltför stor ansträngning, perfekt att bjuda på om du har oväntade gäster.
 
Jag är särskilt förtjust i små portionspajer med olika fyllningar. Det är så gulligt att alla får sin egen lilla paj.
Pajerna är godast att servera när de är ljumma tillsammans med glas eller grädde och inte helt fel med hemgjord vaniljisås.
 
Prova att göra din egna vaniljsås och du kommer aldrig att köpa färdig, det lovar jag.
Jag gjorde min vaniljsås igår kväll. Den fick vila under natten i kylen och var färdig när mina söta nygräddade pajer kom ut ur ugnen.
Vaniljsåsen var sååå god och helt underbar tillsammans med pajerna.
 
Vaniljsås
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 msk osaltat smör
3 äggulor
2 msk socker
2 msk potatismjöl eller maizena
 
Dela vaniljstången i mitten, skrapa bort fröna med en vass kniv, häll dem och stången tillsammans med mjölken i en liten kastrull och koka upp det. Ta ut vaniljstången och ta bort kastrullen från plattan. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke och vispa samtidigt som du häller mjölken i äggblandningen. Vispa inte med stålvisp, såsen blir grå av det. 
Häll tillbaka såsen i kastrullen och vispa tills det småputtrar och blir tjockare. Ta bort från plattan och lägg i smöret och blanda.
Blanda till sist i uppvispad grädde och blanda försiktigt. Nu är såsen färdig och både ser och smakar helt underbart. De små fröna av vaniljistången gör att såsen blir svartprickigt och det är det som avslöjar om det är hemgjort eller inte om ni frågar mig och naturligtvis smaken också...
 
Häll såsen i en tät bunke och förvara i kylskåpet.
Färdigt!
 
 
Recept pajdeg för 5 små pajer
170 g kall osaltat smör i små bitar
2,5 dl mjöl
2 msk strösocker
2 msk kall vatten
en nypa salt
 
Jordgubbsfyllning
500 g jordgubbar, gärna färska
2 msk florsocker
1 msk citronsaft
1 msk potatismjöl
 
Gör så här
Dela jordgubbarna i mitten och blanda med alla ingredienserna i en skål. 
 
Häll mjöl, socker och salt i matberedaren och kör ett varv. Häll i smörbitarna och kör snabbt tills det blir nästan som smul deg och häll sist i vattnet. Stäng av så fort degen börjar bli fast.
Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet ett par timmar. Jag brukar platta degen innan jag plastar in för att annars blir degen ganska hård och svårarbetad.
 
Sätt ugnen på 200 grader så att den blir varm.
Ta ut degen och dela den i fem små bollar, kavla ut dem till tunna runda cirklar och lägg dem på en plåt.
Lägg en eller två 2 msk av jordgubbsfyllningen mitt i varje paj, vik in kanterna över fyllningen. Pensla med vatten eller äggula och grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter tills pajerna fått en fin gyllenbrun färg.
 
Servera ljummet med glass, vispad grädde eller vaniljsås.
Lycka till!
 
 
/ Glass /

Vaniljsemifreddo med jordgubbar


I måndags var jag på en underbar utflykt med familjen och plockade jordgubbar. Det var bland det roligaste jag har gjort sista året. Jag var ivrigare än mina barn att få komma igång med plockandet och så fort vi kom fram skyndade jag mig ut från bilen före alla andra. Min man fick ta hand om barnen och praktikaliteterna medan jag skyndade mig att få en jordgubbsrad att plocka.

Det var helt underbara stora fina jordgubbar och det viktigaste var de var ekologiskt odlade. Vi var mycket snabba och effektiva och plockade hela 14 kilo på 45 minuter.

Så fort vi kom hem så var det roliga över och någon måste ju ta hand om jordgubbarna och den någon var ju förstås jag. Jag fryste in en hel del för senare användning för smoothies och glass och en del la jag i kylskåpet för de närmaste dagarna, En hel del skall syltas också.

Det kommer att bli en hel vecka med fina bakverk och efterätter med jordgubbar som ni förstår.

Så fort såg jag fältet med jordgubbarna så tänkte jag på sommarpajer, maränger och så glass såklart.

Det är det som jag har gjort denna gång, en underbar vanilj Semifreddo med en  massa jordgubbar som hade stått i kylen med lite socker på. Det blir en härlig sås och man kan ha det som täcke på panacotta eller äta med mascapone crème. 

 Recept till en liter

4 äggulor

4 äggvitor

5 dl grädde

1/2 dl socker

1 msk vaniljextrakt

1 krm salt

Jordgubbar

200 g jordgubbar

2 msk socker

 

Gör så här med jordgubbarna

Skär jordgubbarna i tunna skivor om de är för stora eller i mitten, sockra och låt det stå i en plastburk över natten. Jordgubbarna blir lagom söta dagen efter och man får massa god saft på botten av burken.

Gör så här med glassmeten

Vispa äggvitorna med saltet i en bunke till ett hårt skum och lägg åt sidan. Vispa äggulorna med sockret i en annan bunke tills den blir riktigt krämig.

Vispa grädden i en tredje bunke tills den blir krämig men inte för tjock. Häll sedan i vaniljextraktet, blanda ihop allt och rör om försiktig.

Häll glassmeten i en avlång form med bakpapper i botten. Börja med att lägga lite jordgubbar på botten av formen och sedan häller du över glassmeten.

Det går inte lägga i flera jordgubbar för då sjunker allt till botten, man får lägga på fler efter att smeten har stått i frysen en halvtimme. Då får man ta ut och sticka in fler jordgubbsskivor om man vill ha det. Tillsätt jordgubbsaften genom att ringla det över glassen.

Ställ formen i frysen i minst fyra timmar. Ta ut glassen en halvtimme innan serveringen så smälter den lätt och blir otrolig krämig.

Servera gärna med mera färska jordgubbar och rostade mandelspån.  

 

/ Glass /

Isglass med körsbärsmak

 
Vi har hela sommaren framför oss med riktigt varma dagar, hoppas jag. Jag har laddat frysen med en massa gott glass och även saft för heta sommardagar. Det gjorde jag för ett tag sedan och la allt i frysen i små plastflaskor men även i kylskåpet. Receptet finns i bloggen.
 
Ett annat recept som jag nu vill ge er är både älskat av barn och vuxna. Det är hemgjord isglas.
Under dagen så har jag gjort körsbärsisglass och Semifreddo med jordgubbar. (Glassens recept kommer imorgon). Saften som jag gjorde har inga koncentreringsmedel och innehåller bara körsbär, lime, socker och citronsyra.
Ni som följer min blogg ser ofta lime i mina recept för att jag älskar det.
Har man inte alla ingredienser hemma för att göra vanlig glass kan man göra isglass istället.
 
Alla har väl saft hemma, var och en har sin egen favorit smak. Allt man behöver göra är blanda lika mycket saft som vatten, hälla i glassformar eller det som ni har och frysa in i 4-5 timmar.
Vill man ha mera lyx så kan man ha färska skivade frukter i också. Här får ni i alla fall en variant som är superenkel att göra men visst går det bra att byta ut körsbärssaften mot en annan.
Det är underbart svalkande på riktig heta dagar som idag, till och med jag som älskar värme tyckte att det var för varmt.
 
Recept för 6 st glassar
2 dl koncentrerad körsbärsaft
2 dl vatten
 
Blanda ihop och häll i glassformen och lägg i frysen i 4-5 timmar.
Färdigt!