/ Små söta pajer /

Små pajer med jordgubbsfyllning och hemgjord vanniljsås

 
Här kommer mina små pajer som jag har bakat för dagens fikastund här hemma. Jag har bakat små söta pajer med jordgubbsfyllning som egentligen skulle innehålla även rabarber men mina rabarber har inte blivit så stora ännu.
Jag älskar pajer för att de är ganska lätta att göra och tillhör sommaren på något sätt. Nu har vi säsongens underbara svenska smultron och jordgubbar och snart kommer även vinbär, blåbär, hallon och rabarber.
 
Använd dig av en smuldeg eller mördeg och en massa goda bär som fyllning så har du en underbar efterrätt.
Det går snabbt att göra pajer och de sköter sig själva i ugnen så man kan göra annat under tiden. Under en halv timme så kan man slänga ihop en paj utan alltför stor ansträngning, perfekt att bjuda på om du har oväntade gäster.
 
Jag är särskilt förtjust i små portionspajer med olika fyllningar. Det är så gulligt att alla får sin egen lilla paj.
Pajerna är godast att servera när de är ljumma tillsammans med glas eller grädde och inte helt fel med hemgjord vaniljisås.
 
Prova att göra din egna vaniljsås och du kommer aldrig att köpa färdig, det lovar jag.
Jag gjorde min vaniljsås igår kväll. Den fick vila under natten i kylen och var färdig när mina söta nygräddade pajer kom ut ur ugnen.
Vaniljsåsen var sååå god och helt underbar tillsammans med pajerna.
 
Vaniljsås
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 msk osaltat smör
3 äggulor
2 msk socker
2 msk potatismjöl eller maizena
 
Dela vaniljstången i mitten, skrapa bort fröna med en vass kniv, häll dem och stången tillsammans med mjölken i en liten kastrull och koka upp det. Ta ut vaniljstången och ta bort kastrullen från plattan. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke och vispa samtidigt som du häller mjölken i äggblandningen. Vispa inte med stålvisp, såsen blir grå av det. 
Häll tillbaka såsen i kastrullen och vispa tills det småputtrar och blir tjockare. Ta bort från plattan och lägg i smöret och blanda.
Blanda till sist i uppvispad grädde och blanda försiktigt. Nu är såsen färdig och både ser och smakar helt underbart. De små fröna av vaniljistången gör att såsen blir svartprickigt och det är det som avslöjar om det är hemgjort eller inte om ni frågar mig och naturligtvis smaken också...
 
Häll såsen i en tät bunke och förvara i kylskåpet.
Färdigt!
 
 
Recept pajdeg för 5 små pajer
170 g kall osaltat smör i små bitar
2,5 dl mjöl
2 msk strösocker
2 msk kall vatten
en nypa salt
 
Jordgubbsfyllning
500 g jordgubbar, gärna färska
2 msk florsocker
1 msk citronsaft
1 msk potatismjöl
 
Gör så här
Dela jordgubbarna i mitten och blanda med alla ingredienserna i en skål. 
 
Häll mjöl, socker och salt i matberedaren och kör ett varv. Häll i smörbitarna och kör snabbt tills det blir nästan som smul deg och häll sist i vattnet. Stäng av så fort degen börjar bli fast.
Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet ett par timmar. Jag brukar platta degen innan jag plastar in för att annars blir degen ganska hård och svårarbetad.
 
Sätt ugnen på 200 grader så att den blir varm.
Ta ut degen och dela den i fem små bollar, kavla ut dem till tunna runda cirklar och lägg dem på en plåt.
Lägg en eller två 2 msk av jordgubbsfyllningen mitt i varje paj, vik in kanterna över fyllningen. Pensla med vatten eller äggula och grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter tills pajerna fått en fin gyllenbrun färg.
 
Servera ljummet med glass, vispad grädde eller vaniljsås.
Lycka till!