Rårörd körsbärsaft med lime

 
Den här saften brukar jag göra varje år och vi älskar den. Rårörda safter och marmelader är något jag är mycket svag för. Man kan ha den i kylskåp i någon vecka och dricka under heta sommardagar.  Eftersom saften inte innehåller  konserveringsmedel så är hållbarheten i kylskåp kort. Jag har bara citronsyra i mina safter och inget annat.Jag brukar också hälla saften i små plastflaskor och förvara dem i frysen. Sen tar man fram dem vid behov.
Man kan göra saft av många olika bär men körsbär med lime är min absoluta favorit. Även Jordgubbssaft och myntsaft får mig att känna välbehag men de recepten får ni vid annan tillfälle.
De här flaskorna blev jag kär i och därför köpte jag dem. Jag tycker att de passar i mitt kök. Man kan aldrig ha för många flaskor...framför allt om de är fyllda med god saft...
 
Recept
3 liter vatten
3 kg socker
2 liter körsbär
2 st. limeskal och saften av lime
30 g citronsyra
 
Gör så här
Ta en stor kastrull eller hink på 10 liter. Varva bär och socker i kastrullen. Skala av limens gröna del och lägg i. Pressa saften av limen och häll i. Koka vattnet och häll på bären och blanda. Sist en inte minst - häll i citronsyran.
Blanda allt ordentlig med en träslev. Ställ kastrullen i kylskåpet i tre 3-4 dagar. Blanda ett par gånger varje dag. Har man inte plats i kylskåpet så går det bra att ställa i garaget eller där det är svalt. 
Sila saften när den är klar och förvara det i kylskåpet annars som jag har föreslagit, i frysen.
Det ger många liter koncentrerat saft för heta sommardagar.
 
 
 


Saft, lemonad, kompott | Körsbär, Saft, Sommar, lime |