/ Fläskkött /

Fläskytterfilé med trattkantarellsås

Det är alltid trevligt att fixa en stor bit stek, men har man bråttom som jag iband, så kan man fixa något liknande som det här under en halv timme. Inte så dåligt va!

Jag älskar att plocka svamp och har inspekterat i skogarna i min omgivning och vet vad och hur mycket svamp som finns under vartenda träd. Det är en riktig terapi för mig. Jag plockar och vi äter mycket färskt, men resten torkar jag och tar fram mitt i vintern och smular i såser. Det är utmärkt även att göra soppa. Återkommer med det en annan gång.

 

 

Gör så här

Ta och skär fläskytterfilen i 2 cm chocka skivor. Låt det vara kvar rumstempererad skål minst en timme innan stekning. Värm stekpannan, lägg en klick smör och stek skivorna snabbt. Salta och peppra efter smak. När de är nästa färdiga, strö över lite rosmarin, gärna färsk. Ta skivorna och lägg upp på ett fat och täck med folje och låt dem vila en stund.

 

 

Trattkantarellsås

1 gul lök

3 dl grädde

2 dl smulade torra trattkantareller

salta och peppra efter smak

Finnhacka löken och fräs i olja. När det börjar få färg - häll i grädden. Smula ner svampen i såsen. Låt det småputtra, salta och peppra efter smak.

Servera fläskytterfilen med ris och sallad till. Mums...
 
 
/ Baguetter /

Annas baguetter

Bröd är det fösta man tänker när man ska börja duka bordet, så är det är i mitt hem iallafall.

Bröd och salt först av allt, vi äter bröd med allt. Jag har sett och lärt mig sedan barnsben.

Ingenting slår hembakat bröd. Man äter det även om man inte är hungrig, med feta ost, marmelad eller vitlökssmör. Vem gillar inte det? Och så doften av nybakat bröd direkt från ugnen, det är en sak som man inte kan köpa.

Surdegsbaguetter är absolut det godaste men vill man ha bröd snabbt så är det här något som funkar varenda gång jag bakar. Jag har lärt mig att man måste ge tid för att degen ska vila ordentlig. Minska gärna jästen i receptet så får du godare bröd. Jag använder ingen mixer utan knådar för hand. Har lärt mig att ingenting ersätter värmen av händer och då får man rätt konsistens på degen. Jag gillar mest durumvete. Man får en fin skorpa på brödet och det smakar godare, det gillar jag och min familj.

 

 

Recept för 10 bröd

1 liter vatten, 37 grader

1 liter vetemjöl

1 kg durumvete

1 tsk socker

1,5 msk salt

25 g jäst

 

Gör så här

Blanda vatten, salt, socker och jäst i en stor skål och blanda till det löses upp. Börja hälla i vetemjölen och arbeta ihop. Nu när degen är ganska lös, börja med att hälla i durumvete mjölet och knåda. Häll degen på bordet och knåda mer. Degen ska inte vara lös och inte för hård heller så känn efter och mjöla med durumveten till du får en smidig deg. Knåda till en stor boll och låt det jäsa, antingen på bordet under en handduk eller i skålen. Jäs till dubbel storlek. Ta och forma ca 25 cm långa baruetter. Sätt på ugnen på 275 grader under tiden så att den blir ordentligt varm. Lägg baguetterna på en mjölad bakplåt och jäs en halv timme till. Mjöla med durumvete, snitta och lägg plåten mitt i ugnen. Sänk värmen till 250 grader. Grädda tills de får fin färg. Det tar ca 20-25 minuter. Ta ut brödet och låt det vila på galler.

Man känner sin ugn bäst, jag brukar ha ett fat med vatten i underst i ugnen som håller ugnen fuktig, då får brödet en fin krispig yta.

Gott att riva lite vitlök i rumstempererat smör och strö på flingsalt.

Bre på det varma brödet, mums, eller så kan man ta och gnugga en vitlöksklyfta på brödet.

Gud så gott!

 

/ Maränger /

Marängfrestelse

Det här lovar jag att ni kommer att älska. Jag har inte träffat någon som har tackat nej till denna efterrätt. Krispiga utanpå och sega inuti, i kombination med hallonens syrlighet, krämig mascarpone och luftiga vispgrädden.

Marängbottnarna kan göras dagen innan och skall förvaras torrt. Resten går snabbt att fixa innan man ska äta. Man kan göra tårtbottnar. Men jag gillar att alla får sin egen liten tårta. Det är lättare att garnera efter önskemål.

Vissa kanske gillar bara med grädde andra gillar med bara mascarpone. Så har vi ju dem som ska ha laktosfritt. Detta blir lite svårt att fixa det om man har en stor tårta. 

 

 
Marängbottnar till 6 st
3 äggvitor
2,5 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
0,25 tsk salt
 
Värm ugnen 120 grader. Vispa äggvitorna med saltet till hård skum. Tillsätt sockret långsamt och vispa hela tiden.
Häll i sedan vinägern och vispa en stund till. Marämgsmeten ska vara riktig styv. Gör små runda bottnar på bakpapper. Gör lite fördjupning mitt i varje maräng för fyllningen senare.
Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter. Låt marängerna kallna helt på galler efter gräddningen.
 
Mascarponekräm
1 pack mascarpone
2 msk florsocker
Skal och saft från en halv lime
Vispa alltihop.
Färdigt!
 
 
Rårörda hallon
4 dl hallon
2 msk florsocker
Rör ihop. Färdigt!
 
Uppvispad grädde
3 dl grädde
3 msk florsocker
Vispa grädden sakta och häll i florsockret och vispa lite till. Färdigt!
 
Garnera marängerna med först 1 msk mascarpone, 1 msk hallonröra och sist grädde.
Pudra över florsocker.