/ Min lilla trädgård /

Min lilla trädgård

Det börjar bli riktigt varm och det resulterar att jag tillbringar mycket tid ute i trädgården. Mina kryddor har börjat komma fram.
Jag skördar mina sparris varannan dag. Jag har även tagit ut och planterat mina tomatplantor, chilin, gurkor, zucchinin, pumpor och mycket annat. Jag sådde dem i februari, mitt i vinternmörkret och planterade dem för ett par veckor sedan och jag kommer att böja skörda dem snart och ända in på hösten.
Det är en obeskrivlig tillfredsställelse att äta det man själv planterat och det smakar så mycket bättre också. Det är så härligt att gå ut från köket för att skörda egna kryddor medans man lagar mat.
För mig är det guld värt.
 
Föresten odlar jag bara ekologiskt, ingen gödsel. Jag har lärt mig en hel del efter åratal av besök på  trädgårdsmässor mm. Trägårdsarbetet är en terapi för min kropp och själ och nu vill jag visa mina fina plantor.
 
 
 
 
 
 
/ Surdegsbröd /

Dagens surdegslimpor

Här ser ni mina surdegslimpor som jag har bakat idag. Jag har snittat dem lite annorlunda. Det riktigt kul att snitta. Riktigt konstnärlig blev det om jag får säga det själv.  Grundreceptet är densamma som jag brukar baka men jag har använd mig av Saltå dinkelmjöl och durumvete.
Tycker att det kul att prova med olika mjöl och få fram olika resultat.
 
 
Ni borde också prova!
 
 
/ Armeniska rätter /

Kalvfärsbiffar med grönsaksröra

Alla älskar köttbullar hemma hos mig,men om man är trött på det kan man göra biffar med samma färs. Man kan variera kryddningen och göra italienska eller grekiska, med mycket lök, basilika eller persilja.
Jag använder oftast kalvfärs i stället nöttfärs. Jag tycker att det är mörare.
Till köttbullar äter man ju potatismos eller makaroner. Det kan man ju inte äta jämnt, inte hemma hos mig i alla fall.
Jag har ju skämt bort mina familjemedlemmar här hemma så de vet hur man äter gott. Till biffarna gjorde jag grönsaksröra med auberginer, papprika, tomater och lök, som jag har grillat i ugnen. Egentligen ska man grilla de på grillen för att det blir godare på det viset.
Den här röran brukar man göra i Armenien varje gång man grillar. Man brukar konservera röran till vintern då man tar fram den igen. Röran äts med kött eller med en bit gott bröd, bara sådär. 
 
Jag har använt mig av samma recept som jag skrivit tidigare här i bloggen, köttbulle receptet men det är bara att forma de till biffar istället.
 
 
Grönsaksröra för 5 pers.
2 auberginer
2 stora tomater
1 gul papprika
1 röd papprika
1 stor gul lök
2 msk olivolja
 
Gör så här
 
Tvätta alla grönsaker och lägg dem på en ugnsform och grilla de mitt i ugnen i 220 grader, ca 20 minuter.
Man får vända dem då och då så att de grillas jämn. Ta ut och låt det svalna. Ta bort skinnet från paprikorna, skala auberginerna och gör densamma med tomaterna. Dela löken och skär den i tunna skivor
Fräs löken tills den börjat få färg, hacka de grillade grönsakerna grovt och stek dem i stekpannan tillsammans med löken en liten stund. Salta och peppra, garnera med färsk mynta. Jag har skördat årets första mynta från min trädgård idag.
 
Ibland önskar jag att mina läsare kan känna doften av maten genom skärmen.
 
Kommentarer (0)


Armenisk / Grönsaksröra / Köttbiffar / Mat