/ Godis /

Tryffel med mörkchoklad och amaretto

 

Jag håller på att julpynta här hemma för fullt med juldekorationer och julbelysning. Jag gillar inte kylan men älskar alla mysfaktorer med det som att sätta igång kaminen och tända ljus och mysa i soffan under en varm filt.
 
Snart närmar sig julen med allt som det innebär. Det är tid för att umgås med familj, släkt och vänner.  
I mitt kök som vanligt så kommer det att lagas mycket god mat, goda kakor och godis.
I vår familj så har vi en tradition som vi har skapat sedan många år sedan när barnen var små. Vi brukar göra egen godis med olika nötter, russin, torkade frukter som vi doppar i choklad. Det är så kul att pyssla tillsammans och ett bra tillfälle att umgås med varandra.
 
Men jag brukar göra en hel del godis för vuxna, som t ex tryfflar och praliner. Idag har jag gjort amaretto tryfflar med mörkchoklad. Har man inte amaretto så kan man ta rom, likör eller konjak. 
 
Jag äääälskar ju mörk choklad så självklart är det här en favorit. Jag älskar kombinationen av chokladen med amaretton som smälter i munnen med en kopp stark kaffe. Dessutom så tycker jag att det här en mycket fin present till någon som verkligen uppskattas.
 
Lycka till :)
 
 
 
 
/ Lyxiga mackor /

Kantarellmacka med grillad kycklingfile´och rucola

 

Häromdagen så bakade jag snabba limpor och gjorde en underbar 1-kilos macka som heter duga vill jag lovar. Mitt härliga bröd fyllde jag med trattkantarellstyvning och grillat kyckling. Det är ett bra sätt att äta svamp när man har så mycket svamp som jag. Det går ersätta brödet med annan sort men hembakad är godast.

Jag har kycklingfilé i min mackan men det går att använda rester av grillat kyckling också. Det är utmärkt sätt att ta vara på rester som är kvar.

Här kommer ett recept för 8 st medelstora limpor så att ni kan baka för att både äta och frysa in och ta ut när ni inte har lust att baka då.

Jag garnerade med lite rucola både för smakens skull och för ögat.

Det var sååååå gott och inte så särskilt svårt, så jag säger det såklart att ni måste bara prova det här.

 

Fyllning för en limpa

1 stor grillat kycklingfilé i skivor ( eller delar av grillat kyckling)

400 g färsk trattkantareller (eller annan sort)

1 stor lök

1 msk smör

1-2 dl grädde

salta och peppra efter smak

rucola till garnering

 

Recept för 8 st 25 cm stora limpor

8 dl vatten (ljummet)

16 dl vetemjöl

1 tsk salt

25 g färsk jäst

 

Gör så här

Häll vatten i en skål och blanda i jäst och salt tills det löser sig. Blanda i vetemjölet lite i taget och knåda hela tiden. Blanda inte all vetemjöl på en gång! Känn efter och arbeta ihop lite i taget till en smidig deg som släpper bunken.

Låt degen jäsa i bunken under en handduk till dubbel storlek.

Dela degen i 8 delar, forma till avlånga limpor och lägg på bakplåten for att jäsa ytterligare en halv timme.

Sätt ugnen på 250 grader.

Mjöla limporna innan bakningen. Grädda tills de får fin färg. Det tar ca 20-25 minuter. Ta ut brödet och låt det vila på galler.

Man känner sin ugn bäst, jag brukar kasta en skvätt kokhet vatten på botten i ugnen så att brödet får en fin krispig skorpa.

 

Gör så här

Stek svampen med smör, häll i löken efter en stund och stek lite mer så att svampen får lite stekyta.

Häll i grädden, salta och peppra och låt det puttra någon minut så att det blir lite tjockare.

Grillat kycklingfilé

Salta och peppra kycklingfilen och stek snabbt på bägge sidorna så att den får fin stekyta. Stek den sedan i ugnen i 200 grader i ytterligare 15-20 minuter beroende på hur stor den är. Låt det vila en stund innan man skär i den.

  

Dags att fylla i limpan 

Dela limpan från ena sidan och lägg i kycklingfiller eller kycklingbitar. Fördela svampstyvningen över det och garnera lite med rucola.

Varning! det behövs en yxa för att dela den här mackan :) 

 

Hör ni på söndag fyller "Kitchenofanna" 1 år. Kom gärna med kommentarer om vad ni skulle vilja se mer av i min blogg.

 

 

 
Kommentarer (3)


Kyckling / Mackor / Middag / lyx / trattkantareller
/ Risotto /

Risotto med trattkantareller

 
Det var en härlig dag för mig igår. Borta från skola och jobb, jag tog en promenad i skogen för att vara själv och bara njuta av ledigheten.

Jag älskar att vara i skogen. Det är rena rama terapin för mig och jag känner mig så fri där. Det finns ingen stress och oväsen förutom en massa fåglar som låter men det älskar jag. Jag gillar ju inte kyla men älskar däremot hösten.

Jag tycker om höstens fina färger i skogen. Det helt magisk med alla fina löv som ramlar från träden och den blöta mossan som man trampar på. Jag älskar den friska och fuktiga luften i skogen. Jag var inte i skogen enbart för promenad som ni förstår men hade ändå en korg med mig i hopp om att jag kanske skulle hitta svamp.

Jag har mina ställen som brukar vara fulla med kantareller men i år har det varit lite dåligt med svamp ändå.

Efter så många år så har jag lärt mig skogarna i Bålsta utantill och kallar de därför för "mina skogar", inte för att jag äger dem men ni fattar.

Min korg var fyll av höstkantareller och jag blev överlycklig, så klart. Helt otroligt att man kan plocka svamp i mitten av november, men det är bara tacka och ta emot. Medan jag plockade svamp så kom jag på att det skulle vara kul att ha med sig stormkök och laga lite mat här mitt i skogen.

Tänk er lite smörsteka nyskördare trattkantareller på en surdegsbrödskiva och äta det där i skogen. Det måste jag prova göra nästa gång.

 
 
Man kan göra så mycket med svamp. Jag brukar oftast göra varma mackor med antingen surdegsbröd, pastasrätter, omelett och såser till både fisk och kök. Jag torkar även svampen inför vintern, då uppskattas det mycket mer än nu. 

Denna gång gjorde jag risotto med trattkantareller och kan tala om för er att ni bara måste prova göra detta. Om ni inte har trattisar så kan ni såklart ta annan sort som t.ex. Portabello som har mycket smak, tycker jag.

Det finns så många varianter av risotto som man kan göra och oftast så har man alla ingredienser hemma. Huvudingredienserna i risotton består av Avorio ris, vitt vin och massor av parmesan ost.

Resten bestämmer man själv, om man ska ha räkor, fisk, kyckling, pancetta (italiensk rimmat och lufttorkat sidfläsk) eller korv. En god olivolja är ett måste för att ringla över risotton innan man serverar och så finnriven parmesan, färska kryddor, flingsalt och peppar som en sista touch på det hela.

Jag älskar risotto och brukar göra det när jag inte har så bråttom, då lyssnar jag på musik och med ett glas vitt vin i handen rör jag i min risotto.

Recept för 4 personer

1 stor gul lök, finnhackad

1 msk smör

3 dl avorioris

2 dl vitt vin

5 dl kyckling buljong

1 dl finnriven parmesanost

1 krm salt

1 msk smör

300 g trattkantareller

1 msk smör

Till garnering, flagor av parmesan, olivolja, finnhackad persilja, flingsalt och peppar.

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och låt löken svettas i medelvärme en stund. Tillsätt riset och rör om någon minut tills den får en glansig yta.

Häll i vinet och rör om igen. Häll i buljongen lite i taget och rör om. När riset sugit åt sig buljongen är det dags för lite mer buljong. Lägg på locket mellan omgångarna. Under tiden stek svampen med smör vid sidan om.

Det tar ca 25- 30 minuter så är risotton krämig men har ändå tuggmotstånd. Blanda in sist i smörstekta trattisarna. Då är det dags att krydda risotton med salt, parmesan och klick smör. Rör om försiktig.

Servera genast med flagor av parmesan, ringla över olivolja och persilja, flingsalt och peppar.

Lycka till och jag hoppas att eran blir lika god som min var :)

 

Kommentarer (0)


Italiensk / risotto / skog / trattkantareller