Kantarellmacka med grillad kycklingfile´och rucola

 

Häromdagen så bakade jag snabba limpor och gjorde en underbar 1-kilos macka som heter duga vill jag lovar. Mitt härliga bröd fyllde jag med trattkantarellstyvning och grillat kyckling. Det är ett bra sätt att äta svamp när man har så mycket svamp som jag. Det går ersätta brödet med annan sort men hembakad är godast.

Jag har kycklingfilé i min mackan men det går att använda rester av grillat kyckling också. Det är utmärkt sätt att ta vara på rester som är kvar.

Här kommer ett recept för 8 st medelstora limpor så att ni kan baka för att både äta och frysa in och ta ut när ni inte har lust att baka då.

Jag garnerade med lite rucola både för smakens skull och för ögat.

Det var sååååå gott och inte så särskilt svårt, så jag säger det såklart att ni måste bara prova det här.

 

Fyllning för en limpa

1 stor grillat kycklingfilé i skivor ( eller delar av grillat kyckling)

400 g färsk trattkantareller (eller annan sort)

1 stor lök

1 msk smör

1-2 dl grädde

salta och peppra efter smak

rucola till garnering

 

Recept för 8 st 25 cm stora limpor

8 dl vatten (ljummet)

16 dl vetemjöl

1 tsk salt

25 g färsk jäst

 

Gör så här

Häll vatten i en skål och blanda i jäst och salt tills det löser sig. Blanda i vetemjölet lite i taget och knåda hela tiden. Blanda inte all vetemjöl på en gång! Känn efter och arbeta ihop lite i taget till en smidig deg som släpper bunken.

Låt degen jäsa i bunken under en handduk till dubbel storlek.

Dela degen i 8 delar, forma till avlånga limpor och lägg på bakplåten for att jäsa ytterligare en halv timme.

Sätt ugnen på 250 grader.

Mjöla limporna innan bakningen. Grädda tills de får fin färg. Det tar ca 20-25 minuter. Ta ut brödet och låt det vila på galler.

Man känner sin ugn bäst, jag brukar kasta en skvätt kokhet vatten på botten i ugnen så att brödet får en fin krispig skorpa.

 

Gör så här

Stek svampen med smör, häll i löken efter en stund och stek lite mer så att svampen får lite stekyta.

Häll i grädden, salta och peppra och låt det puttra någon minut så att det blir lite tjockare.

Grillat kycklingfilé

Salta och peppra kycklingfilen och stek snabbt på bägge sidorna så att den får fin stekyta. Stek den sedan i ugnen i 200 grader i ytterligare 15-20 minuter beroende på hur stor den är. Låt det vila en stund innan man skär i den.

  

Dags att fylla i limpan 

Dela limpan från ena sidan och lägg i kycklingfiller eller kycklingbitar. Fördela svampstyvningen över det och garnera lite med rucola.

Varning! det behövs en yxa för att dela den här mackan :) 

 

Hör ni på söndag fyller "Kitchenofanna" 1 år. Kom gärna med kommentarer om vad ni skulle vilja se mer av i min blogg.

 

 

 


Lyxiga mackor | Kyckling, Mackor, Middag, lyx, trattkantareller |
#1 - - Jeanette:

Kära Anna,

Grattis på 1-årsdagen!!
Du har verkligen lyckats med ditt blogg och du är en mästare. Väntar alltid med spänning på nya recept.


Kram

/Jeanette

Svar: Tack så mycket, det kommer fler recept :)Kram Anna
Anna Demirian

#2 - - Gudrun Friberg:

Först o främst grattis på 1-årsdagen, för det andra tack för alla fina recept. Jag provar ofta o de är så läckra. Jag ska prova de här stora fina mackorna, trots att jag inte har trattisar, det får bli annan svamp det går bra det också. Lycka till i fortsättningen, jag kollar med glädje efter Din blogg. Stor kram från Gudrun

Svar: Hej Gudrun,tack så mycket dit stöd och va kul att du följer min blogg och provar mina recept.
Jag blir verkligen glad :)
kram Anna
Anna Demirian

#3 - - Madeleien Sjöberg:

Hej, vilka fina recept, härliga bilder. Fick länken av Miran. Försöker hitta recepten för surdegsbröden men hittar det inte, var ligger dom?

Svar: Hej Madeleien,va roligt att du har tittat in och gillar min blogg:) Kolla receptet under april månad med rubrik/ Bröd med stort B. Lycka till nu och se till att du har en frisk och bubblig surdeg innan du sätter igång degen. Kan skicka lite surdeg med Mihran om det behövs :)
Kram Anna
Anna Demirian