/ Soppa /

Pumpasoppa

 
Det är höst nu, eller närmare sagt vinter och kylan får oss att krypa ihop och tänka på massor av mysiga stunder när vi tänder ljus, en brasa och kryper ihop under en varm filt. Jag är inte så speciellt förtjust i kylan men det går inte riktigt att undvika heller.
 
Det kan vara mysigt också, man kan göra så goda varma drycker som choklad eller te men framför allt alla höst grönsaker som man kan ta vara på. Det finns höstmarknader där man kan köpa allt möjligt som potatis, rötbetor, pumpor, olika äpplen och päronsorter.

Det mysiga och kalla vädret innebär för mig en massa goda soppor och grytor. Man kan göra vegetariska eller kött grytor. Vem vill inte komma hem och äta något gott och varmt? Jag tänkte bjuda på en massa recept på varma soppor, bland annat pumpa. Det är många som köper pumpor men som inte riktigt vet hur det ska tillagas. Man kan ta köpa pumpor från de flesta matbutiker just nu.

Jag har tillagat en mycket enkelt variant av pumpan som jag själv odlat. Ska jag vara ärlig så vet jag inte vilken sort det var men den var ätbar i alla fall. Soppan var len och mättande.

Se till att ni har gott bröd och lite ostar till, annars blir det lite tråkigt. Jag har alltid min egna hembakade surdegsbröd hemma. Annars kan ni baka eller köpa. Recept på mitt surdegsbröd finns i bloggen.

Recept för 4 pers.

1,2 pumpa (oskalat vikt)
1 msk smör
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
5 dl grönsaksbuljong
2-3 msk vitvinsvinäger
1,5 grädde
Salt, peppar
 
En klick crème fräsch och timjan till garnering
 
Gör så här
 
Dela och skär pumpan i grova bitar. Skala och hacka löken också i grova bitar. Skala och krossa vitlöken med kniv. Smält smöret i en kastrull och häll i pumpan, löken och vitlöken och fräs dem.
 
Häll över buljongen, lägg på locket och låt det puttra i en kvart eller tills pumpan har blivit mjuk. Mixa sedan till en slät soppa, häll i grädde, vinäger och låt det puttra ett par minuter.
Tycker man att soppan är för tjock kan man spädda ut med vatten eller buljong.
 
Servera soppan varmt med en klick crème fräsch och färsk timjan.