/ Soppa /

Pumpsoppa

 
 
Det är höst nu, eller närmare sagt vinter och kylan får oss att krypa ihop och tänka på massor av mysiga stunder när vi tänder ljus, en brasa och kryper ihop under en varm filt. Jag är inte så speciellt förtjust i kylan men det går inte riktigt att undvika heller.
 
Det kan vara mysigt också, man kan göra så goda varma drycker som choklad eller te men framför allt alla höst grönsaker som man kan ta vara på. Det finns höstmarknader där man kan köpa allt möjligt som potatis, rötbetor, pumpor, olika äpplen och päronsorter.

 

Det mysiga och kalla vädret innebär för mig en massa goda soppor och grytor. Man kan göra vegetariska eller kött grytor. Vem vill inte komma hem och äta något gott och varmt? Jag tänkte bjuda på en massa recept på varma soppor, bland annat pumpa. Det är många som köper pumpor men som inte riktigt vet hur det ska tillagas. Man kan ta köpa pumpor från de flesta matbutiker just nu.

 

Jag har tillagat en mycket enkelt variant av pumpan som jag själv odlat. Ska jag vara ärlig så vet jag inte vilken sort det var men den var ätbar i alla fall. Soppan var len och mättande.

 

Se till att ni har gott bröd och lite ostar till, annars blir det lite tråkigt. Jag har alltid min egna hembakade surdegsbröd hemma. Annars kan ni baka eller köpa. Recept på mitt surdegsbröd finns i bloggen.

 

Recept för 4 pers.

1,2 pumpa (oskalat vikt)

1 msk smör

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

5 dl grönsaksbuljong

1,5 grädde

Salta och peppra efter smak

 

En klick crème fräsch och timjan till garnering

 

Gör så här

Skala pumpan och skär i grova bitar. Skala och hacka löken också i grova bitar. Skala och krossa vitlöken med kniv. Smält smöret i en kastrull och häll i pumpan, löken och vitlöken och fräs dem.

 

Häll över buljongen, lägg på locket och låt det puttra i en kvart eller tills pumpan har blivit mjuk. Mixa sedan till en slät soppa, häll i grädde och låt det puttra ett par minuter.

Tycker man att soppan är för tjock kan man spädda ut med vatten eller buljong.

 

Servera soppan varmt med en klick crème fräsch och färsk timjan.

 

 

/ kaka /

Äppelkaka med lime-ricotta kräm

 
 
Idag blev det en äppelkaka. Det är det bästa jag vet, att bara stå i köket och baka något gott för sedan ta fina bilder och ge mina recept till mina kära läsare. Det kanske låter lite konstig för er men för mig är det riktig terapi att baka eller laga mat.

Jag njuter verkligen av det och just därför så skapades min blogg för att visa och dela med mig av min passion med er andra som kanske också älskar laga mat och kikar in då och då för recept eller inspiration.

Men i vilket fall så är jag glad om jag inspirerar :)

 

Recept

4 ägg

2 dl socker

200 g crème fräsch

1 dl matolja

3, 5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk grovmalen kardemumma

3 stora äpplen i tunna skivor

1 msk rörsocker

1 tsk kanel

1 tsk grov kardemumma

 

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och socker ihop tills smeten blir fluffig. Blanda i crème fraichen och rör om försiktigt. Blanda alla torra ingredienser ihop, sikta till sist i smeten och rör ihop till en slät och klumpfri smet.

Häll smeten i en smord ugnsform och lägg de tunt skivade äppelskivorna runt på hela kakan. Strö över lite rörsocker, kanel och kardemumma och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter eller tills kakan har blivit torr. Man känner sin ugn bäst. Gör ett stickprov. Är det torrt när man tar ut stickan så är kakan färdigt. Den får inte bli för torr heller.

 

Lime- ricotta kräm

250 g ricotta färskost

3 msk florsocker

lime saft och zest av 2 lime

 

Gör så här

Blanda ricotta, florsocker, limezest och saft av lime och vispa allt till en slät kräm.

 

Sikta till sist florsocker över kakan. Bre ut en sked av krämen i en tallrik och lägg kakan på det istället för att hälla över krämen.

Njuuuut!

 

Kommentarer (0)


Efterrätt / bakning / svenskaäpplen / äppelkaka
/ Petit-Chouer /

Petit-Chouer

 
Idag har jag bakat mina absoluta favorit bakelser, nämligen Petit- Choeur. Jag har ätit de här vackra och fina bakelserna sedan barnsben och är totalt kär i dem. Jag vet inte riktigt hur det kommer sig att vi armenier alltid har bakat denna underbara franska bakelse men jag tror att det går tillbaka till 1200-talet då den armeniska kungafamiljen hade nära släktband med den franska. I alla fall så har jag ätit dem så länge jag kommer ihåg och så även min mor och mormor. Man serverar dem mest vid högtider som jul och påsk men även vid fester och bröllop. Vi kallar dem däremot för ECLÁIRS och inte Petit- Choeur.   
Hur som helst så bakar jag dem också här hemma men inte bara vid högtider som ni ser. Egentligen är de mycket lätt att baka men ändå ganska känsliga.
 
Recept för 10 st
 
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl mjölk
en nypa havssalt
100 g osaltat smör
2 dl vetemjöl
4 st ägg
 
Chokladtoppning
 
1/2 dl vatten
50 g strösocker
100 g finhackad mörkchoklad
 
Koka upp vattnet med sockret och ta bort från plattan. Smält chokladen och tillsätt sockerlagen lite i taget och rör kraftigt tills du får en slät konsistens.
 
1. Sätt ugnen på 200.
2. Koka ihop alla ingridienser utom mjöl och ägg. Ta kastrullen från värmen när det börjat bubbla.
3. Häll i mjölet och rör kraftigt med en släv. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör tills degen släpper kastrullens kanter. Häll över smeten i en annan skål.
4.Blanda i äggen, ett i taget och rör kraftigt. När degen rinner från sleven och få en näbbliknande form då har den rätt konsistens.
5.Pudra lite mjöl på ett bakplåtpapper. Häll degen i en spritspåse och spritsa ut degen, antingen 12cm långa korvar (då får du ecláirs) eller runda. De blir stora under gräddningen så spritsa dem inte för nära varandra.
6.Grädda i cirka 30 minuter i ugnen. Öppna inte ugnen de närmaste 20 minuterna för att undvika att sjunker ihop. När de är gyllenbruna är de färdiga. De ska vara lätta när man håller dem i handen. Då har man lyckats.
 
Låt bakelserna svalna, fyll en spritspåse med grädde. Se till att påsens topp har smal och vass syl. Fyll Petit- Chouerna underifrån med grädden. Doppa dem i chokladtoppingen och låt dem vila i kylskåpet ett tag.
Pudra över florsockeret!
 
Det här är ett mycket lyckat recept.
Vad gäller ugnen, man känner sin ugn bäst så då vet man hur ska man göra så att det ska funka bäst när man sänker eller höjer temteratuten. Jag gräddade i mitten.
Man spritsar den storlek man vill ha men då ändras grädd-tiden. Jag gjorde mina runda och ganska stora. Jag gjorde med en tsk. Jag tycker att det blir lite mer personlig och varenda en blir unik med sin egen form på något sätt.
 
 
 
Lycka till!