/ Granola /

Hemgjord granola

 

Det har blivit riktigt poppis att fixa egen müsli och ännu mer - granola. Müsli är ju bara blanda det man vill och tycker är gott. Det innehåller havregryn, kokosflarn, nötter, russin, olika torkade frukter och bär.
Granola blandar man på samma sätt men man rostar nötterna och havregrynen i ugnen efter man blandat massan med lite vatten, olja och honung.
Till skillnad från den färdigköpta har man koll på sockret och blandar precis det man gillar och det älskar jag. 
 
Det är mycket lätt att göra och uppskattas av alla som älskar äta frukost. Det är ju absolut viktigaste måltiden på dagen.
I min granola som jag fixade igår hade jag även i torkade äppelringar som jag delade i små bitar. Jag torkade äppelringarna med min torkmaskin som jag torkar bla. svamp i. Ringarna har jag kört snabbt med mandolin så att det blir jämna och tunna ringar.
 
Man kan torka andra frukter och bär också. Jag rekommenderar er verkligen  att skaffa en tork för er som älskar att plocka svamp eller har en trädgård med en massa fruktträd. Ni kommer att ha användning av den på hösten -tro mig! Min torkmaskin heter EVERMAT och finns att köpa på nätet. Jag har haft den i många år och jag älskar den.
 
 
Jag tänker fixa min granola i små påsar eller burkar och ge bort som en liten gåva också. Ett tips bara.
 
recept
2 dl havregryn
2 dl råg flingor
1 dl hasselnötter
1 dl mandel
1 msk solrosfrön
1 msk pumpafrön
10 st torkade hackade aprikoser
2 dl torkade äppelbitar
1/2 dl gröna russin
1/2 dl bruna russin
 
honungsblandning
1/2 dl vatten
2 msk rapsolja
3 msk honung
 
Sätt ugnen på 170 grader.
Blanda havregryn, råg flingor, nötterna, solrosfröna, pumpfröna och bre ut det på bakpapper på en ugnsform.
Blanda ihop allt med honungsblandningen och ringla över havremassan. Låt det rosta i ugnen ca 20 minuter och blanda under tiden då och då.
Ta ut och låt det svalna. Blanda sedan resten av ingredienserna och häll i en glasburk.
 
Ni måste bara prova. Det är ju busenkelt.
 
 
 

 
/ Efterrätter med frukt /

Vanilji inkokta äpplen

 
Nu är hösten här, det kan man lugn konstantera. Det är mycket kallare på morgonen och även på kvällarna. Jag har börjat elda här hemma och tända ljus och det ju så mysigt. 
Vädret är ändå rätt så skönt på dagen så jag njuter av det så mycket jag kan. Jag har haft lite dålig med tid men som jag skrivit tidigare så slutar jag inte vara i köket och laga mat för det. Det blir bara lite svart att jobba med bloggen och lägga upp bilder. Det krävs ju en hel del tid.
 
Jag håller mig till äppeltemat. Man kan göra så mycket med äpplen, idéerna tar aldrig slut.
 
Nu när hösten är här tar jag fram mina konservburkar och tänker mycket på inläggningar, konserver, marmelader och kompotter.
Man kan förvara sina konserver på ett lite kylig ställe eller i kylskapet och ha det till hands istället för att köpa färdigt.
Ska man förvara inför vintern får man hermetisera konserverna på gammaldags sätt.
Då ställer man burkarna i en kastrull och fyller i kallt vatten så att det precis täcker dem. Vattnet ska hettas långsamt upp till 80 grader och sedan hållas vid den temperatur i 20 minuter. Sedan lyfter man upp burkarna och låter dem kallna.
Alla slags marmelader och konserver är mycket uppskattat här hemma hos mig. Man kan ge bort dem som present också. 
 
Denna gång bjuder jag på vanilj inkokta äpplen. Ganska enkelt att fixa tycker jag. Inkokta äpplena kan ni förvara i en tät burk i kylskåpet och värma innan servering.
Jag älskar doften av vaniljen när den kokar och hur doften sprider sig i hela köket. Jag brukar koka päron på samma sätt och det blir så gott med glass, kvarg eller varför inte vitchokladmousse. Man kan välja själv för att det är en smakfråga.
Jag bjuder oftast på vanilj inkokta päron som efterrätt när jag har folk hemma. Det passar perfekt som efterrätt på en höstmiddag.
 
Recept
8 st. små fasta äpplen
7 dl vatten
3 dl rörsocker
Saften av en citron
2 st. vaniljstänger
 
Gör så här
Börja koka vatten, socker och citronsaft. Dela vaniljistängerna på längden och skrapa ur fröna i lagen. Lägg ner stängerna också och låt det koka vidare. Skala äpplena men låt skaftet vara kvar. Lägg äpplena i lagen och låt det småputtra tills äpplena blivit mjuka. Prova med en sticka. Kolla då och då för att det går ganska snabbt beroende på vilken sorts äpple man har valt. Det får inte koka sönder.
Ta bort kastrullen från plattan och lägg äpplena i en rengjord glassburk och häll över lagen med vaniljistängerna i.
Servera ljummet med vaniljglass, kvarg eller vitchokladmousse.
 
Åh såååå gott!
 
 
/ Surdegsbullar /

Surdegsbullar med äppelmos och mandelmassa


Jag bakar bullar ganska ofta med olika fyllningar. Vem gillar inte bullar med kaffe eller ett glas kall mjölk? Man äter dem varmt direkt från ugnen och fryser in resten för att ta ut vid oväntad besök.
Hos oss blir det alltid det första alternativet och därför försvinner bullarna blixtsnabbt. Gästerna får alltid gott i alla fall.
Nu har jag bakat surdegsbullar fyllda med hemmagjord äppelmos och mandelmassa. De blev helt fantastiska! Så lätta och saftiga. Har man inte hemmagjord äppelmos så får det duga med det man kan köpa.
Hållbarheten är ju lång precis som brödet jag bakar tack vare surdegen. Börjar man baka med surdeg börjar man uppskatta det så otroligt mycket så att man blir beroende av att ha surdeg hemma jämnt.
Det tar lite längre tid då bullarna ska jäsa i ugnen över natten men vet ni vad? Det är verkligen värt all väntan.
Det är ganska kul att gå förbi och kolla hur de jäser och blir stora och fina utan någon jäst.
Nu har jag bakat surdegsbullar så många gånger och det blir bara bättre och bättre.
 
Receptet är från Sebastian Boudet's bok.
Jag lägger recept för både kanel fyllning och äpple så ni får välja vilken som ni vill baka. Kanske både och? Att starta en surdeg är mycket enkelt. Man lär sig med tiden hur och var man ska ha det i köket. Man lär sig hur det funkar och hur ska man ta hand om den. Som en liten levande vän i köket!
 
Se bara till att ni har en bubblig surdeg innan ni sätter igång, så går resten som en dans på rosor. Det lovar jag.
 
Recept för 15 stora bullar
700 g vetemjöl
100 g råsocker
10 g salt
10 g grovmalen kardemumma
1 ägg
350 g mjölk
80 g aktiv bubblande surdeg
100 g rumstempererad smör
 
 
Fyllning med äppelmos och mandelmassa
3 stora msk äppelmos
200 g finnriven mandelmassa
 
 
Fyllning med kanel
200 g rum rumstempererad smör
80 g strösocker
20 g kanel
 
Pärlsocker eller mandelspån till garnering
 
Smält hälften av smöret till fyllningen i en kastrull. Ta bort kastrullen från spisen och blanda ´ner socker och kanel. Blanda sedan ner resten av smöret och vispa till en fin konsistens. Täck med plastfolie och låt det stå framme i rumstempererat.
 
Dag 1, degen
Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma på ett bord och gör en urgröpning i mitten. Eller gör degen i en stor bunke, går lika bra.
Häll sedan mjölk (värm den om den är kall), ägg och surdeg i mjölblandningen och blanda allt till en slät deg.
Knåda degen en stund tills den släpper från bunken, eller bordet.
Låt den vila i 20 minuter under en handduk.
Ta det rumstempererade smöret och knåda in i degen. Mycket geggig historia men efter en stund så får man en mycket mjuk deg. Låt degen vila under en fuktig handduk i 2 timmar i rumstempererat.
Plasta in degen och låt det vila ytterligare i en timme i kylen.
 
Kavla ut degen till en 3-4 mm tjock fyrkant. Bred ut kanelkrämen eller äppelmosen och lägg på mandelmassa om ni vill ha det istället. Vik över en tredjedel av degen mot mitten och ta sedan resten av degen på motsatt sida och vik över även den så att man får en platta med tre lager. Skär ut cirka 2 cm breda remsor på längden. Tänj försiktig ut degremsorna på längden genom att dra i degändarna. Tvinna varje remsa två och ett halvt varv runt pek och långfingret och korsa sedan ändan över bullen och vik in och fäst den undertill.
Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och spreja bullarna med vatten. Låt bullarna jäsa i en avstängd ugn i 8- 12 timmar, tills de jäser till dubbel storlek. Ställ en liten form med kokhett vatten längst in ugnen så håller man ugnen fuktig och bullarna blir inte torra och jäser bättre.
 
Dag 2
Nu har bullarna jäst och är färdiga för bakning.Ta ut dem, sätt ugnen på 200 grader. Speja vatten på bullarna eller pensla med äggula, strö över pärlsocker eller mandelspån och grädda mitt i ugnen tills dem får fin färg. Det tar så 15 minuter.
 
Det är syndigt gott!
 
 
Kommentarer (1)


Mandelmassa / Surdegsbullar / hembakat / Äppelmos