/ Lyxiga mackor /

Lyxig surdegsbrödsmacka

 
Hej på er alla!
 
Ni vet väl att dem godaste mackorna gör man på surdegsbröd!
Jag skämtar inte prova så får ni se. Jag bakar ju så mycket surdegsbröd så det är ett perfekt sätt att fixa något snabbt och otrolig gott käk på en kvart.
Det passar perfekt för mig som jobbar hela dagen och kanske inte hinner med långkok då.
 
Jag gjorde mycket goda mackor på surdegsbröd häromdagen.
Man kan variera med kött, skinka, kyckling eller helt vegetarisk om man vill. Allt jag gjorde var att steka brödskivorna i olivolja, lite pepparrots kräm på det, sedan grillade sparris och pocherad ägg på det!
Pepparots kräm gör man enkelt genom att blanda lite crème fräsch och färsk riven pepparot som man
smaksätter med citronskal och citron saft,salt och peppar. 
 
Innan serveringen ringlade jag över lite olivolja och färsk finnhackad gräslök och dill. Det ska vara snygg för ögat såklart, glöm inte det när ni lagar mat!'
 
 
Så himla lätt och så gott!
Jag kommer nog komma med fler förslag på  goda mackor som ni kan fixa på nolltid. Under tiden så kan ni träna på att baka surdegsbröd. Berätta gärna hur det har gått!
 
Respekt för mina fina mackor! säger jag bara.
 
 
 
Kram på er
 
 
 
 
 
/ Choklad /

Tiramisu med touch av armenisk konjak

 
 
 

Jag gjorde tiramisu häromdagen!

 

Tiramisu är en dessert från Italien. Den görs traditionellt på savoiardi, espresso, ägg, socker, kakao och mascarponeost. Man kan även hälla i marsalavin eller cognac i tiramisun.

Jag har armenisk konjak i min tiramisu men ta det ni har hemma, går lika bra.

Det är otrolig gott och lätt att göra. Det är för kaffe och choklad älskare som mig så klart. Det går att göra i många olika varianter. Det går att göra tiramisu i en pajform eller i glas men jag gjorde i små glasburkar.

Alla har säkert små burkar hemma i förrådet så ta fram och använd.

De är perfekt att ta med sig till utflykter och picknik eller servera bara sådär. Jag tycker att det blir charmig också!

Det är annorlunda men snyggt tycker jag och alla får var sin burk.

 

Recept för 5 personer

2 dl grädde

4 st äggulor

1 dl socker

500 g socker

200 g savoiardikex

1 dl stark kaffe

3 msk konjak, amaretto eller likör

1 msk kakao

 

Gör så här

Vispa grädde och hälften av sockret men inte så hårt. Vispa äggulorna till en krämig smet med resten av sockret. Blanda allt med mascarpone osten och vispa till en slät kräm.

Blanda kaffe och konjak i en djup tallrik. Doppa kexen snabbt med bägge sidorna i kaffeblandningen och varva med mascarpone krämen i burkarna. Först kexen, ostkrämen och sedan sikta över kakao. Upprepa.

Stäng burkarna och låt dem stå och gotta sig i kylen, gärna ett dygn.

Sikta över kakao innan serveringen.

Njuuut!