Tiramisu med touch av armenisk konjak

 
 
 

Jag gjorde tiramisu häromdagen!

 

Tiramisu är en dessert från Italien. Den görs traditionellt på savoiardi, espresso, ägg, socker, kakao och mascarponeost. Man kan även hälla i marsalavin eller cognac i tiramisun.

Jag har armenisk konjak i min tiramisu men ta det ni har hemma, går lika bra.

Det är otrolig gott och lätt att göra. Det är för kaffe och choklad älskare som mig så klart. Det går att göra i många olika varianter. Det går att göra tiramisu i en pajform eller i glas men jag gjorde i små glasburkar.

Alla har säkert små burkar hemma i förrådet så ta fram och använd.

De är perfekt att ta med sig till utflykter och picknik eller servera bara sådär. Jag tycker att det blir charmig också!

Det är annorlunda men snyggt tycker jag och alla får var sin burk.

 

Recept för 5 personer

2 dl grädde

4 st äggulor

1 dl socker

500 g socker

200 g savoiardikex

1 dl stark kaffe

3 msk konjak, amaretto eller likör

1 msk kakao

 

Gör så här

Vispa grädde och hälften av sockret men inte så hårt. Vispa äggulorna till en krämig smet med resten av sockret. Blanda allt med mascarpone osten och vispa till en slät kräm.

Blanda kaffe och konjak i en djup tallrik. Doppa kexen snabbt med bägge sidorna i kaffeblandningen och varva med mascarpone krämen i burkarna. Först kexen, ostkrämen och sedan sikta över kakao. Upprepa.

Stäng burkarna och låt dem stå och gotta sig i kylen, gärna ett dygn.

Sikta över kakao innan serveringen.

Njuuut!



Choklad | Choklad, Efterrätt, tiramisu |