/ Pannacotta /

Pannacotta med röd rubin täcke

 
Det här kan lätt bli en nyårsdessert. Lätt som en plätt, går att göra dagen innan och är ju både vacker och gott.
Extra sött att servera i små burkar tycker jag, fiffigt!
 
 
Recept
 
6 dl grädde
1 dl gelésocker
50 g finnhackad vitchoklad
1 vaniljstång
1 blad gelatinblad
 
Granatäppeltäcke
 
1,5 dl skaftet av färsk granatäpplen
1/2 gelatinblad
granatäppelkärnor för garnering
 
Gör så här
 
Blanda grädde och socker i en kastrull. Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i grädden. Koka upp allt under omröring snabbt i någon minut.
Ta kastrullen från plattan, ta ut vaniljistången och blanda i chokladen. Blanda i även gelatinbladet som har legat i kall vatten i ett par minuter. Blanda igen och häll pannacottan i små burkar. Stäng burkarna och låt det stå i kylskåpet minst ett par timmar.
 
Kärna ur granatäpplen och pressa saften med en sked genom en sil.
Värm upp lite granatäppelsaftet på spisen och tillsätt redan blottlagda gelatinbladet. Låt det svalna lite och häll över panacottan. Låt det svalna och lägg i kylskapet.
 
Garnera med granatäppelkärnor.
 
 
/ Armeniska rätter /

Mitt armeniska mini dessert bord

 
Hej på er,
hoppas att ni har haft en bra jul med era nära och kära. För mig är julfirandet inte över än då jag ska fira en gång till den 6/1, min armeniska jul enligt den gamla kalendern.
 
Det här är ingen tavla!
Det här är mitt mini dessert bord, om ni skulle komma över till min armeniska jul och nyår. En typiskt blandning av färska frukter som granatäpplen, kvitten, mandariner eller satsumas samt nötter som valnötter, hasselnötter och annat samt torkade frukter som russin mm
 

Granatäpple är en av mest kända symbolerna för Armenien. Den symboliserar fertilitet, lycka och väktare mot det onda ögat. Så här dags på säsongen så åt jag det dagligen sedan jag var barn.
Jag använder den som garnering i min mat, i sallader, i efterätter och äter den färsk som den frukt den är.
Vallnötter används också mycket i det armeniska köket som i bakning, matlagning, inlagt i sockerlag (muraba) eller äta när de är färska.
 
 
Jag älskar alla dessa färger och just därför det blev så många bilder. Mycket snyggare att bjuda så här med bladen på tycker jag!
 
 
Jag lägger även fram  mina bakelser och gifflar och lite torkade frukter på mitt bord.
Med det så har jag dessert vin, hemgjord likör och såklart armenisk konjak.
Rekvisitan i bilden är delvis köpt från Armenien och från loppis. Jag älskar att blanda gammalt med nytt.
 
Jag älskar mitt armeniska mini dessert bord och vill att mina gäster ska känna sig välkomna.
 
 
 
Kommentarer (0)


Armenisk jul / Granatäpplen / Nortari / Valnötter
/ Gifflar och kakor /

Gifflar med valnötsfyllning

 
Här kommer ett av mina favorit recept på gifflar med valnötsfyllning med smak av nejlika och kanel som jag bakar mycket ofta. Degen behöver inte jäsa och det går snabbt att baka. Det går utmärkt att baka och frysa in för att ta fram vid oväntad besök.
Jag bakar gifflarna även med andra fyllningar som med min hemgjorda äppelmarmelad med citronsmak och aprikosmarmelad. Det här bjudet jag ofta när jag har armeniska middagar och matkvällar hos mig.
 
Alla älskar det här och många har frågat efter mitt recept så här kommer det.
 
Recept ca 40 st
 
10 dl mjöl
400 g smör
2 dl mjölk
2 msk msk socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljisocker
 
Fyllning
300 g valnötter
50 g smör
1 dl rörsocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen nejlika
 
Florsocker för att sikta över efter gräddningen.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Häll i alla ingredienser till fyllningen i matberedare och mixa till en grov massa. 
Häll upp mjölet i en skål och smula smöret i det med fingertopparna. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, mjölk och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i små bollar .
Kavla ut degen till ganska tunt runda kakor ca 18 cm i diameter. Skär eller sporra ut 6 eller 8 snibbar av varje kaka. Lägg en liten tsk nöttfyllning och rulla ihop och forma små gifflar.
Lägg gifflarna på bakpappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen 10 -15 min tills de får lätt färg.
 
Ta ut gifflarna från ugnen och sikta över ordentlig med florsocker.
 
 
lycka till!