Gifflar med valnötsfyllning

 
Här kommer ett av mina favorit recept på gifflar med valnötsfyllning med smak av nejlika och kanel som jag bakar mycket ofta. Degen behöver inte jäsa och det går snabbt att baka. Det går utmärkt att baka och frysa in för att ta fram vid oväntad besök.
Jag bakar gifflarna även med andra fyllningar som med min hemgjorda äppelmarmelad med citronsmak och aprikosmarmelad. Det här bjudet jag ofta när jag har armeniska middagar och matkvällar hos mig.
 
Alla älskar det här och många har frågat efter mitt recept så här kommer det.
 
Recept ca 40 st
 
10 dl mjöl
400 g smör
2 dl mjölk
2 msk msk socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljisocker
 
Fyllning
300 g valnötter
50 g smör
1 dl rörsocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen nejlika
 
Florsocker för att sikta över efter gräddningen.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Häll i alla ingredienser till fyllningen i matberedare och mixa till en grov massa. 
Häll upp mjölet i en skål och smula smöret i det med fingertopparna. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, mjölk och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i små bollar .
Kavla ut degen till ganska tunt runda kakor ca 18 cm i diameter. Skär eller sporra ut 6 eller 8 snibbar av varje kaka. Lägg en liten tsk nöttfyllning och rulla ihop och forma små gifflar.
Lägg gifflarna på bakpappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen 10 -15 min tills de får lätt färg.
 
Ta ut gifflarna från ugnen och sikta över ordentlig med florsocker.
 
 
lycka till!
 
 
 
 
 
 
 


Gifflar och kakor | Valnötter, gifflar, kakor |