/ Allmänt /

Let's go Italian

 
 
 
Jag älskar det italienska maten och det italienska köket. De har så mycket gott och så mycket värme och kärlek så man blir överlycklig och varm i hjärtat när man äter maten. Jag har min absoluta favorit italiensk restaurang i stan som jag blir bjuden av min äkta hälft då och då. Den heter Mancini och har utsetts som bästa Italienska restaurangen i Sverige. 
Vi tar alltid alla rätter som kallas Resa genom Italien. Det blir en massa rätter men eftersom vi är armenier och älskar att äta så är det inga problem för oss. Maten kombineras med mycket gott vin också. Vi har ju en del gemensamt med italienare. Vi älskar att vara i köket och laga mat och äta tillsammans med hela familjen. Mycket kärlek och umgänge kring ett matbord.Det är då man umgås och har kul med sina nära och kära.
Det alltid gott med pasta och grytor men man behöver lite omväxling ibland och att det går snabbt att fixa mitt i vecka när man jobbar.
 
Här är en variant på min italiensk rätt. Snabb polenta med hemgjorda köttbullar och rostade tomater med örter.
Går snabbt att göra och är så himla gott, tro mig!!!
 
 
Recept
500 g nötfärs
1 brödskiva franska
1 dl grädde eller mjölk
1 stor gul lök
1 tsk rödpaprika
1 krm finnriven muskotnöt
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
 
500g körsbärstomater (gärna med kvist)
3 msk olivolja
salt och peppar
 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg tomaterna med kvisten på ett ugnsfat, ringla över olivolja, salta peppra, tillsätt finnkackade örter som basilika, oregano och rosmarin och grilla i ugnen tills de har fått färg efter ca 20-25 minuter. Ta ut, täck med folje och låt det vlia en stund.
 
Mixa löken i en matberedare och häll det sedan i en stor skål med brödskivan och mjölken. Tillsätt alla kryddor och låt massan stå en stund. Tillsätt köttfärsen och arbeta ihop till en smidig färs.
Gör små bollar eller den storlek du vill ha.
Jag gör färdigt alla köttbullar och lägger dem på en form, så det går snabbt att steka dem sedan.
Jag steker dem i en gjutjärnspanna med olja och en klick smör i. De får fin färg av det och det doftar ljuvligt.
 
Börja sist med polentan och följ instruktioner på förpackningen beroende på hur många portioner ni vill ha.
Smaksätt med riven parmesan och smör annars så smakar det inget, tycker jag.
 
Serveringsförslag
Bre en stor sked polenta på en tallrik, lägg på köttbullar och toppa med tomaterna.
Ringla över olivolja och finnhackade örter.
 
 
 
Lycka till ;)
 
 
 
 
/ Armeniska rätter /

Baba Ganush - Anna Style!

 
Det här har ni säkert ätit utomlands som tillbehör meze på bordet eller kanske på  utlänska restauranger här i Sverige.
Hur som helst så är det här för aubergineälskare. Jag brukar göra det här ganska ofta och äta med tunnbröd med andra smårätter innan varmrätterna är färdiga. Vi äter det med tunn bröd/armenisk lavash.
Jag pratar om Baba Ganush. Här kommer min variant av det.
 
 
recept
 
1 stor aubergine
2 msk olivolja
2 msk tahini (sesampasta med sesamolja)
citronsaft av en halv citron
2 klyftor finnriven vitlök
 
 
 
Gör så här
 
Tvätta auberginen, stick håll i det så att det inte exploderar i ugnen. Grilla den i ugnen till skinnet blir skrynklig och köttet mjukt. Ta ut och låt det svalna. Skala och mosa auberginen med gaffel och blanda i alla ingredienserna och rör om. Jag gillar att det är lite större bitar kvar så jag kör inte med mixer. Man kan göra det om man vill.
 
Bre ut det på en tallrik och garnera med olivolja, röd paprikapulver, persilja och granatäppelkärnor. Strö på lite fling-salt också!
 
 
 
 
Mumms ,)
 
 
 
 
Kommentarer (1)


auberginer / granatäpple / grönsaker / röra