/ Armenien /

Armeniska restaurangen "Dolmama"

 
 

Hej på er

Äntligen så ska jag berätta om mina träffar med mycket intressanta människor inom restaurang branschen under min resa i Armenien.

Människor som brinner för samma sak som jag gör men som har förverkligat sin dröm och jobbat professionellt och har framgångsrika restauranger.

Bakom den här gamla gröna portat börjar min resa till den mest mysiga, traditionella armeniska restaurangen som har de absolute godaste maträtterna jag någonsin smakat i Armenien. Och jag har ätit en hel del i mina dagar, tro mig!

Så fort jag öppnade porten så kändes som jag har hamnat i en gammal armenisk film. Restaurangen har en mycket fin och intressant interiör. Den är inredd med gamla möbler, lampor och dukar, stora flaskor här och där och handgjorda golvlampor av en konstnär som sticker ut. Exakt som jag gillar att blanda gammalt med nytt.

 

Restaurangen ägs av ett par Jirajr och tjusiga Aida.

Tyvärr så var Jirajr bortrest då jag var med Aida hela tiden och fick ett par dagars rundtur i restaurangen och framförallt i köket i hela två dagar.

Jirajr som är konstnär i botten brinner både för matlagning och  älskar att driva restaurangen.

 

Han har varit igång i branschen sedan 90 talet och hade en annan restaurang som hette Havabun - Hönshuset och även en matmarknad mitten av stan.

Jirajr som har stor passion för maten hade givetviss smak och intresse för viner och började samarbeta och ta fram armeniska viner i maten och matlagningen då ingen annan hade upptäckt det i Armenien.

 

Restaurangen Dolmama öppnades 1998 som har haft tuffa dagar men nu under åren har vuxit och fått många fina priser som årets bästa armeniska restaurang 2013.

Besökarlistan toppar med presidenter och kända artister som Nicolas Sarkozy, Charles prins of Wales, Jacgues

Chirac, Vladimir Putin, Sergey Lavrov, Hillary Clinton, Julio Iglesias, Alain Delon, Andrea Bocelli, Gerard Depardieu och många fler.

Här är lila bardelen där man kan få bland annat armenisk konjak.
 
När vi befinner oss i prokutionsköket så berättar Aida  hur de jobbar och hur mycket restaurangen betyder för dem. Alla som jobbar där är delaktiga och kommer med en massa ideer som kan förbättra maträtterna.

Jirajr brukar komma förbi spontant efter har varit utomlands och laga något nytt med kockarna för komma med nya smaker.

 
Alla servetriser som jobbar pluggar även under tiden och är mycket stolta över att jobba där.

Aida berättar att servetrisen är deras image och ansiktet utåt och hon har tur som har just de ungdomar som jobbar och bryr sig mycket om verksamheten.

Det kändes som att alla där var en del av en stor familj - Familjen Dolmama.

Aida själv älskar laga mat men eftersom hon sköter den administrativa delen så blir ingen tid över för matlagning. Hon älskar att servera gott och mat och gästernas åsikt betyder mycket för henne.


I dagarna skulle öppnas den nya restaurangen i Moskva och en i Diligan utanför Jerevan mitt i naturen så det var fullt upp med planeringar som ni förstår.

I produktionsköket fick jag kolla hur flitiga Susanna, Susso och Violeta lagar och den traditionella armeniska rätten Xashlama med lam och nöttkött och samtidigt berättade om kryddningen.

 

Det var mycket nytt vad gäller kryddningen.

Jag fick se vad den berömda dolman innehåller och hur det tillagas på deras sätt.

Det är riktigt handarbete i denna kök så jag säga. De använder ingen mixer och maskiner hackar allt med kniv. Man ser hur engagerade tjejerna är och resultatet blir helt underbar gott mat helt enkelt.

Rätterna som tillagas i denna kök tar till restaurang köket  som var mycket nära för sedan kan serveras till gästerna.

 

Jag var även med på restaurang köket tillsammans med kockarna och hjälpte till eftersom det var svårt för mig att hålla borta från köket som ni förstår.

Jag älskade teamarbetet och njöt av varenda minut som jag där. Under tiden så kom jag på en massa idéer som jag delade med de och de uppskattade det mycket.

Det slutade inte där jag och min familj blev bjudna på en otrolig god middag av kära Aida med fantastisk god mat och goda viner såklart.

 

Jag träffade också Aidas man kusin som var otrolig trevlig och pratglad kvinna.

Vilken tur jag har haft som träffade dessa fantastiska kvinnor och Aida som är en mycket duktig affärskvinna som brinner för det hon gör och som inspirerade mig så oerhört mycket.

 

Vi skylldes ifrån varandra på hopp om att träffas igen och samarbeta på något sätt i matvärlden.


Tack kära Aida för dessa fantastiska dagar!