Aprikosmarmelad med mandel

Jag älskar aprikoser!

Det är en av de sakerna som sitter så djupt inom mig vad gäller minnen och smaker, smakerna från min barndom.

Jag har så många minnen av aprikoser från min farmors trädgård i det gamla hemlandet Armenien. Jag plockade dem direkt från träden och åt direkt. Den ena efter den andra.

Dessa solmogna aprikoser som var så himla söta och goda kommer jag aldrig att glömma. Farmor brukade tillaga så många saker med aprikoser. Bland annat torkade hon dem för vintern då de på nytt kunde användas i så många rätter. Tex lagade hon den mest otrolig goda söta grytan med torkade blandfrukter.

 
 Henens marmelad var ökända och just den här Mandel-Aprikosmarmeladen är min absoluta favorit.

Det är baserat på mycket smakrika och guldfärgade aprikoser med krispiga mandlar som både doftar och smakar ljuvligt.

Tänk att öppna en sådan burk mitt i vintern och bara njuta. Rena rama rikedomen, för mig i alla fall.

Hur som helst så gjorde jag just denna aprikosmarmelad men med aprikoser från Italien. Jag är ganska nöjd med resultatet men det går inte jämföra med våra aprikoser.

Den här marmeladen är gott till ostar och vin, jag lovar ;)

 

Recept

1 kg färska aprikoser

800g socker

2 dl skalade mandlar

1 dl vatten

 

Gör så här: 

Kärna ur aprikoserna och lägg dem i en rymlig kastrull med lock på. Häll på vattnet och börja koka upp ca 5 minuter och låt det sedan småkoka tills frukten har mjuknat och ser genomskinlig ut. Det tar ca 15 minuter. Ta bort locket och häll i sockret, rör om och låt det koka långsamt ca 15 minuter till.

Häll slutligen i mandlarna och ta från värmen. (Jag lägger mandlarna i vatten kvällen innan och tar bort skalen på morgonen). Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar och låt dem kallna. Förvara burkarna svalt och mörkt.

 
 
 
 
kram Anna :)


Marmelad | Armenisk, aprokosmarmelad, marmelad |
#1 - - anneliesblomsterochbakverk:

Hej, hittade precis hit när jag läste om Matbloggsträffen och himlars vilken vacker blogg du har. Underbara bilder och inspirerande recept. Lägger genast till dig i mitt bloggflöde.

Svar: Hej Annelie, kul att du kikar in och gillar min blogg och tack snälla. Kommer du på matbloggsträffen? jag finns på intagram som Kitchenofanna.
Föresten så har du också fin blogg. Kram Anna :)
Anna Demirian

#2 - - anneliesblomsterochbakverk:

Tack snälla. Ja, nu följer vi varandra på instagram också och jag fick precis klart att jag kan gå på träffen på fredag. Så då ses vi väl också - kul! Kram från mig.

Svar: Hej där, ja härligt! vi ses på fredag. kram på dig :)
Anna Demirian