/ Surdegsbröd /

Surdegsbrödbakning är som konst

 
 
Bilden före och efter säger nog allt! tycker ni inte det?
Tänk att jag blev helt kär i surdegsbrödsbakning. Jag kan sitta och kolla hur brödet bakas i ugnen men njuter minsta lika mycket av processen innan dess. Det är ju fantastisk eller hur?
Det här brödet är 1 kilos bröd med durumvete och dinkelmjöl som ger brödet en mycket god smak och fin struktur.
 
Tycker att ni ska absolute prova att baka surdegsbröd!
Många har frågat igen efter receptet som jag bakar efter så här kommer det.
 
Surdegsbakning handlar om mycket planering, tålamod och massor av kärlek. Resten är inte så svårt.
Jag började med att blanda 1 msk vetemjöl, rågmjöl och 0,5 deciliter ljummet vatten. Sedan blandade jag allt i en glasburk och lät det stå rumstempererat och blandade då och då. Upprepade samma sak dagen efter. Den var rätt bubblig och fin och redo att bakas med. Sedan började jag med degen som fick vila, eller autolys som det heter i surdegsbrödsvärlden. Efter det så knådar degen man enligt "kattmetoden". Man måste ha Sebastiens bok för att förstå vad jag menar.
 
 
Recept för ett bröd
500 g stenmalen vetemjöl
250 g stenmalen rågmjöl
5 dl ljummet vatten
20 g grovt havssalt (oraffinerat om man har det)
200 g surdeg
 
Dag 1
Väg och blanda ihop allt, antigen i en stor skål eller häll mjölet på stenhällen och gör en urgröpning. Häll i sedan vatten, salt, surdeg och arbeta till en kompakt deg. Låt degen vila 2 timmar.
Knåda degen ordentligt för hand i 15 minuter. Låt den vila i 10 minuter. Vik den dubbel, mjöla den och lägg den i en plastlåda (jag la en vanligt handduk i lådan, mjölade den och la min deg i) med lock. Låt den stå rumstempererad i 2 timmar. Låt sedan lådan stå i kylskåp i 24 timmar.
 
Dag 2
Nu har degen jäst till dubbla storleken, om inte så låt det stå några timmar rumstempererat.
Stjälp ut degen på bakbordet och mjöla degen och forma den till en limpa. Mjöla igen och lägg i lådan och in i kylen igen för ytterligare 24 timmar.
 
Dag 3
Sätt ugnen på 260 grader och värm upp den ordentlig. Har man baksten så ännu bättre. Stjälp upp degen på brödspade eller på plåt, mjöla den ordentlig. Snitta brödet snabbt på det sätt du själv vill. Kasta en liten kopp kokhet vatten på ugnsbotten och sänk värmen till 240 grader. Grädda brödet i ca 50 minuter mitt i ugnen. Ta ut det och låt det vila ordentligt på galler.
 
mmmm.... vad gott!
 
Lycka till!
 
 
 
 
 
Kommentarer (1)


bakning / surdeg / surdegsbakning / surdegsbröd
/ Grytor /

En härlig gryta med lammfärsfrikadeller

 
 
 
Jag älskar den här grytan. Det är nämligen så att min farmor brukade laga den, sedan mamma och nu jag för  mina barn. Snacka om att behålla traditioner levande! mattraditionen i alla fall.
Hur som helst så tyckte jag att jag ska dela detta recept med mig eftersom jag älskar det själv och nu när höstmörkret är över oss är det perfekt tid för varma grytor.
Det är med lammfärsfrikadeller men ni som inte gillar lamm kan ta kalvfärs eller nöttfärs istället.
 
 
Recept
 
500g lammfärs
5 st små potatis
1 liter vatten
1 stor finnhackad gul lök
1 klyfta finnriven vitlök
1 msk tomatpure
1 tsk paprikapulver
1 krm grov kryddpeppar
1 tsk mjöl
1 tsk salt
1/2 dl finnhackade färska kryddor som persilja, basilika, koriander och kyndel 
 
 
Gör så här
 
Ta färsen,hälften av löken, ägget och hälften av saltet och blanda ihop en smidigt färs. Rulla ihop små köttbullar.
Stek resten av finnhackade löken och vitlöken i smöret i en gjutkastrull tills det får lätt gullenebrun. Tillsätt tomatpurén, torra kryddorna och mjölet, rör ihop allt. Fräs allt snabbt, häll i vattnet och potatisen delat i hälften eller hela om de är små. Lägg lammfrikadellerna i grytan, salta och låt det småputtra i ca en timme.
Häll i de färska kryddorna och koka ytterligare 5 minuter och ta från plattan.
 
Jag har garnerat med färsk koriander och koriander blommor, tycker att det är snyggt för ögat.
Servera med färsk bröd :) Finns en hel del recept på goda bröd på bloggen.
 
 
 
lycka till