/ Grillat /

Grilltips till Valborg


 
En bit blodig och ett glas rött räcker gott och väl. Jag är svag för den kombinationen.
Jag föreslår att ni grillar till helgen så kika gärna efter inspiration och recept under kategorin grillat. Det är busenkelt att trä marinerade köttbitar på mitt sätt och med mina marinader. Jag är inte förtjust i färdiga marinader med konstigt innehåll. Det är få gånger jag har hittat grilloljor jag tyckt om.
 
Tillbehör hittar ni i kategorin sallader och en utmärkt och mycket populär recept på min armeniska grönsaksröra.
Grilla din efterrätt på efter grillen som blir lagom redo när man är klar med maten.
Recept på det hittar du i kategorin efterrätter med frukt som mina grillade fruktansvärt goda fikon.
 
Lycka till nu med grillningen och nästa gång så kommer jag att berätta om min matlagning med en mycket trevlig tv kock; nämligen Tina Nordström ;)
 
Trevlig Valborg!
 
 
 
/ Armeniska rätter /

Påskmiddag at the Demirians

 
 
Bättre sent än aldrig!
Så här kan en påskmiddag se ut hos mig. Ett långt findukat bord med blandade rätter och denna gång med armenisk xashlama, sallader och appetizers med matjefiléer och gott vin.
Till det drack vi armeniskt vin som jag fick av vår ambassadör. Mycket gott var det också!
Här kommer receptet på två rätter som är ganska lätt att fixa.
 
Rödbetssallad för 5 pers
 
4 st. kokta rödbetor
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk finnhackad persilja
2 msk rostade valnötter
salta och peppra efter egen smak
 
Gör så här
Riv rödbetorna grovt med rivjärnet. häll i olivoljan, vinägern sedan persiljan och valnötter. Salta och peppra.
Servera som en rödbetsberg, garnera med finnhackad persilja och valnötter. Ringla över lite mer olivolja.
 
 
Recept xashlama
 
1,5 kg lammkött i bitar (gärna med ben)
0,5 dl armenisk konjak
1 kg  små potatis
2 st morötter
3 st palsternackor
2 st stora gullökar
3 st lagerblad
2 kvistar färsk dragon
1,5 tsk salt
1 tsk röd paprikapulver
1,2 krm svartpeppar
färsk chili
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Skär alla grönsaker i grova bitar, salta peppra och lägg i en gjutjärnskastrull. Salta och krydda köttbitarna med paprikapulver,  lägg på grönsakerna, lägg i lagerblad, dragon och chili, ringla över lite olivolja och konjaken. Täck det hela med en bit hushållspapper med ett litet hål i mitten så håller det hela extra tätt.
Lägg på locket och låt det gotta sig i ugnen på 200 grader i 2-3 timmar.
 
 
Detta är lite försvenskad variant av min armeniska xashlama just för att jag har i morötter och palsternacka i också.
Doften och smaken är gudomlig gott av just konjaken och dragonen ger en otrolig gott smak till min rätt.
Ett gott nybakat bröd är ett måste för all det god spad som man får av min xashlama.
En annan gång så lovar jag att laga just originalen och dela receptet med er.