/ Dessertpajer /

Saffrancurd och marängpaj


Len, krämig, söt och syrlig. Kombinationer som jag faller för vad gäller dessert alltså. En saffrancurd och marängpaj med intensiv gul färg och vit lena maräng.
Hoppas att ni blir suktade så att ni sätter igång och bakar!
 
Recept
 
220 g mjöl
120 smör
1 dl florsocker
1 nypa salt
1 äggula
 
Gör så här
 
Väg allt med digital våg så blir det exakt. Lägg mjölet på bakbordet och arbeta ihop mjöl, smör, florsocker, salt och äggula till en smidig deg. Du ska inte knåda utan bara få ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den ligga ca 2 timmar i kylskåp.
 
Saffrancurd
 
1,5 dl nypressat apelsinsaft
1,5 dl nypressat citronsaft
0,5 g saffran
1,5 dl socker
2 msk majsstärkelse
3 äggulor
1 msk osaltat smör
 
Gör så här
 
Blanda allt i en kastrull och vispa sakta med en plast visp. Använd inte metalvisp då krämen kan få grå färg av det. Blanda tills det börjar småputtra men inte koka. Det tjocknar till en kräm. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt det kallna en stund innan du fyller i pajformen.
 
Maräng
 
3 äggvitor
1 dl socker
 
Gör så här
 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret och vispa smeten ganska styv. Spritsa på pajen.
 
Börja i rätt ordning
 
Kavla degen tunt och tryck i formen. Jag använder alltid lite potatismjöl när jag kavlar. Håller degen torr och fastnar ej. Nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen i 10 minuter i 160 grader. Gör saffrancurd under tiden
och låt den svalna. Ta ut pajen och låt dem svalna. Börja med marängen. Fyll i curden och spritsa pajen med marängen. Grädda en liten stund i 170 g mitt i ugnen tills marängen har fått en fin färg. (eller använd brännare). Var vaksam, det går snabbt.
Pudra över lite florsocker på den när du serverar.
Njut säger jag bara!