/ Dessertpajer /

Saffrancurd och marängpaj


Len, krämig, söt och syrlig. Kombinationer som jag faller för vad gäller dessert alltså. En saffrancurd och marängpaj med intensiv gul färg och vit lena maräng.
Hoppas att ni blir suktade så att ni sätter igång och bakar!
 
Recept
220 g mjöl
120 smör
1 dl florsocker
1 nypa salt
1 äggula
 
Gör så här
Väg allt med digital våg så blir det exakt. Lägg mjölet på bakbordet och arbeta ihop mjöl, smör, florsocker, salt och äggula till en smidig deg. Du ska inte knåda utan bara få ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den ligga ca 2 timmar i kylskåp.
 
Saffrancurd
1,5 dl nypressat apelsinsaft
1,5 dl nypressat citronsaft
0,5 g saffran
1,5 dl socker
2 msk majsstärkelse
3 äggulor
1 msk osaltat smör
 
Gör så här
Blanda allt i en kastrull och vispa sakta med en plast visp. Använd inte metalvisp då krämen kan få grå färg av det. Blanda tills det börjar småputtra men inte koka. Det tjocknar till en kräm. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt det kallna en stund innan du fyller i pajformen.
 
Maräng
3 äggvitor
1 dl socker
 
Gör så här
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret och vispa smeten ganska styv. Spritsa på pajen.
 
Börja i rätt ordning
Kavla degen tunt och tryck i formen. Jag använder alltid lite potatismjöl när jag kavlar. Håller degen torr och fastnar ej. Nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen i 10 minuter i 160 grader. Gör saffrancurd under tiden
och låt den svalna. Ta ut pajen och låt dem svalna. Börja med marängen. Fyll i curden och spritsa pajen med marängen. Grädda en liten stund i 170 g mitt i ugnen tills marängen har fått en fin färg. (eller använd brännare). Var vaksam, det går snabbt.
Pudra över lite florsocker på den när du serverar.
Njut säger jag bara!
 
 
Kommentarer (0)


Anna Demirian / Maräng / Saffrancurd / dessertpaj / matblogg
/ Kryddiga päron /

Kryddiga päron


Hej på er,
 
kryddiga och förföriska!!!
idag har jag kokat päron i kryddig lag av kanel, vaniljstång, kardemumma och saffran som ger en mycket fin färg. Doften av kryddorna av lagen som spred över hela köket gör så att man blir såhär lagom redo för julen.
Saffranet är bara ett måste om ni frågar mig för det lilla extra. Med lite glass eller grädde till så kan man imponera på vem som helst, jag lovar.
Vad gäller smaken så garanterar jag att det är förföriskt gott ;)
 
Recept
 
Päron 3-4 (hårda)
6 dl vatten
3 dl socker
1 vaniljstång
1 kanelstång
2-3 hela kardemummakärnor
0,5 g saffran
 
Gör så här
 
Häll alla kryddor, vatten, socker, kardemumma, snitta vaniljstången, skrapa ur allt, lägg i en kastrull och börja koka upp. Skala päronen, lägg i lagen och småkoka i ca 40-45 min om päronen är stora men förkorta koktiden om de är små. Vänd då och då. Koka tills de är mjuka. Ta upp päronen från lagen och låt dem svalna, koka upp lagen lite till så att det blir lite tjockare.
Ringla över det goda kryddiga lagen över päronen innan serveringen.
 
Det är ingen idé att motstå vissa frestelser, eller hur?
 
Kommentarer (0)


Anna Demirian / Efterrätt / Kryddiga päron / juligakryddor
/ Choklad /

Tiramisu - syndigt gott!

 
Hej på er,
 
Ska man synda så ska det vara värt det, tycker jag. Jag hoppar nog över alla bullar ikväll och njuter av denna goda tiramisu som jag gjorde i förrigår. En härlig combo av italiensk färskost mascarpone, armenisk konjak och toppad med en massa färska bär och fikon.
Har jag sagt att jag älskar att vara i köket och skapa? likaså att fota det jag har skapat.
 
Receptet på min tiramiso finns under kategorin choklad som jag har gjort i små burkar. Det är samma recept men denna gång i skål, tycker att det blir lite lyxigare.
 
Ha en härlig kväl och kram på er alla :)
 
 
 
Kommentarer (1)


Choklad / Kitchenofanna / Tiramiso / armenisk konyak