/ Fläskkött /

Ungsstekt fläskytterfile på kantarellbädd

 
Jag är en köttälskare och älskar att äta, laga, grilla och servera det. Hur trevligt är inte det att lägga fram det här till middagen. Har man inte kantareller så kan man ta en annan svampsort som champinjoner, portabello eller om ni har lite annan svamp i frysen som ni har plockat och förvällt i somras. Det går lika bra.
Lyxigt, billigt och gott.
 
Recept
 
800g fläsk ytterfilé
300 g svamp
2 små gula lök
2 msk smör
1/2 dl matolja 
2 dl grädde
1/2 tsk salt (köttet)
Salta peppra efter smak
till garnering hackad persilja
 
Gör såhär
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Häll i hälften av oljan i en varm panna och lägg i smöret.
Stek ytterfilen runt om i pannan så att den får fin stekyta. Salta och peppra. Lägg över filen i en ugnsform och fortsätt att tillaga i en liten stund till en innertemp på 71c. Jag kör med en stektermometer från OBH Nordica som funkar bra varenda gång. 
Dela svampen eller behåll de hela, så små som de är, skär löken i skivor och stek i resten av smöret och oljan lite snabbt så de får fin färg. (spara lite stekt svamp till garnering).
Salta och peppra och häll i grädden. Låt det puttra en liten stund och ta bort från plattan.
Ta ut filén och låt det vila en stund innan man skär i den. Lägg filén på svampbädden på en fat, garnera med lite smörstekt svamp och finhackad persilja.
Det går utmärkt att servera med potatis, ris, blomkålspure eller potatis och palsternackspure.
 
 
 
Kommentarer (0)


Fläskytterfile / Kantareller / Kött / Middag / svamp
/ Allmänt /

Kitchenofanna har fått make over

Hej på er,
 
Som ni ser så har Kitchenofanna fått total make over och jag hoppas att ni gillar det.
Jag vill ju att min blogg ska vara mer funktionell och intressant så att ni, mina läsare, inte blir besvikna. Det är även viktigt för mig att bloggen representerar mig och man känner igen mig genom bloggen när man öppnar den, Anna style!
Jag tror jag har lyckats med det nu.
 
Jag har anlitat en tjej som heter Lisa ( llii.blogg.se ) och är mycket duktig på att fixa och uppdatera bloggar. Jag är nöjd med bloggen som det ser ut nu men man kan alltid förbättra och ändra så småningom.
 
Alla bilder är tagna av mig och jag försöker att lära mig mer hela tiden.
Nu ska jag koncentrera mig att ladda bloggen med mina rätter och recept för att ni ska kunna prova att tillaga dem själva och komma med feedback ;)
Har ni frågor eller undrar ni över ett recept som ni skulle vilja ha på bloggen så kommentera eller maila till mig så fixar jag det.
 
 
 
 
 
 
 
/ Armenisk matkväll /

En armenisk matkväll hos mig

 
Hej på er,
för ett bra tag sedan under förra året hade jag en armenisk matkväll hos mig med några matnördar.
Jag hade pratad länge om det och ville dela med mig av min passion och även hur gott det är med armenisk mat.
De bjudna var Kinna Jonsson som jobbar med sociala medier, har även en blogg som heter www.kinnasblogg.blogspot.com , Magnus Reuterdahl som egentligen är arkeolog men en stor vinälskare eller WINLOVER/vinskribent, jurymedlem på matbloggspriset och matälskare så klart. Magnus bloggar bland annat på www.DinVinguide.se om ni vill kika. Magnus hade sin trevliga flickvän med sig. Marie Carlqvist en ny vän som jag har träffat under en mycket spännande matresa. Sandra Callermo som driver en matblogg som heter www.sandrasmatkrypin.se  En mycket trevlig tjej som älskar också matlagning. Agnieszka Baltyn som också jobbar som Digital Strateg på en mediebyrå i Stockholm och bloggar på www.spotandtell.se som hon har grundat själv.
 

En stor köttbit är ett måste när jag bjuder. Är man bjuden på en armenisk middag så duger inte små köttbitar eller filéer hit och dit. En stor lammstek marinerad med färska örter som rosmarin, vitlök och som har stått och gottat sig i ugnen i lugn och ro. Den är så mör och gott att den smälter i munnen. Det serverar jag med fullkorn bulgur och garnerar med granatäppelkärnor och lite finnhackade örter. Min grönsaksröra, auberginer med lamfärsfyllning på tomatsås, vindruvsdolmar med vitlöks yoghurt och surdegsbröd som jag inte kan leva utan.
 

Vindruvsdolmar är ett måste hemma hos mig och i det armeniska köket när man ska ha gäster. Det här är bland det godaste jag vet och van vid sedan jag var barn.
 

Till dessert fick mina gäster bland annat armenisk granatäppelvin som jag hade köpt från mitt Armenien från själva vinfabriken i byn Areni. Det är en unik smak som alla bara älskade och lite speciell för att den är just armenisk. (Om det kommer jag att skriva senare på bloggen)
Jag hade mycket trevligt med mina gäster och det var en mycket lärorikt kväll då alla dessa matnördar också hade så mycket att berätta och dela med sig av. Magnus (arkelogen och vitnörden alltså)  berättade mycket intressanta saker vin och vinets historia.  
 
Tack för en mycket trevlig matkväll! 
 
 
Kommentarer (3)


Areni / Armeniskmat / Hajkakan / armeniskvin