Ungsstekt fläskytterfile på kantarellbädd

 
Jag är en köttälskare och älskar att äta, laga, grilla och servera det. Hur trevligt är inte det att lägga fram det här till middagen. Har man inte kantareller så kan man ta en annan svampsort som champinjoner, portabello eller om ni har lite annan svamp i frysen som ni har plockat och förvällt i somras. Det går lika bra.
Lyxigt, billigt och gott.
 
Recept
 
800g fläsk ytterfilé
300 g svamp
2 små gula lök
2 msk smör
1/2 dl matolja 
2 dl grädde
1/2 tsk salt (köttet)
Salta peppra efter smak
till garnering hackad persilja
 
Gör såhär
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Häll i hälften av oljan i en varm panna och lägg i smöret.
Stek ytterfilen runt om i pannan så att den får fin stekyta. Salta och peppra. Lägg över filen i en ugnsform och fortsätt att tillaga i en liten stund till en innertemp på 71c. Jag kör med en stektermometer från OBH Nordica som funkar bra varenda gång. 
Dela svampen eller behåll de hela, så små som de är, skär löken i skivor och stek i resten av smöret och oljan lite snabbt så de får fin färg. (spara lite stekt svamp till garnering).
Salta och peppra och häll i grädden. Låt det puttra en liten stund och ta bort från plattan.
Ta ut filén och låt det vila en stund innan man skär i den. Lägg filén på svampbädden på en fat, garnera med lite smörstekt svamp och finhackad persilja.
Det går utmärkt att servera med potatis, ris, blomkålspure eller potatis och palsternackspure.
 
 
 


Fläskkött | Fläskytterfile, Kantareller, Kött, Middag, svamp |