/ Armeniska rätter /

Auberginerullar


Hej på er,
 
Här får ni receptet på mina auberginerullar som gjorde succé på armeniska ambassadens invigning i Riddarhuset i Stockholm. Kommer ni ihåg att jag fick äran att laga buffén för 300 personer?
Just de här rullarna var med fast med lite annorlunda garnering.
 
Alla gillade det och till och med kocken Börje som inte gillade eller åt auberginer frågade efter receptet efter att han hade smakat.
Jag älskar de här smakerna som man får när man tar en tugga. Sötman från russinen med den krämiga crème fraichen, krispigheten från valnötterna och lite hetta från chilin och som grädde på mossen den färska dillen. Jag älskar ju örter!
Det här är också en av rätterna som jag har ätit sedan barnsben och vet inte riktigt om det är typiskt armeniskt eller inte men den får hamna under den kategorin i alla fall.
 
 
Recept ca 20 rullar
 
4 smala, avlånga auberginer
2 dl crème fraiche
2 msk valnötter
1 tsk russin
1 msk finnhackad färsk dill
1 klyfta vitlök
färsk chili efter smak.
 
Rapsolja till stekning.
 
Gör så här:
 
Tvätta och skär auberginerna till 2 mm tunna skivor med mandolin. Lägg dem i en stor skål och salta.
blanda crème fraiche, finnhacka valnötter, russin, dill och finnriven vitlök  och blanda till en fyllning. För hetta tillsätt chili efter egen smak.
Torka bort all vatten som har kommit ut från auberginskivorna. Stek dem jämnt på bägge sidorna i rapsolja och lägg dem på hushållspapper för att få bort oljan. Låt det kallna.
Bre på med tunn lager med fyllning på varje auberginskiva och rulla ihop. Förvara i kylskåp.
 
Garnera med färska dillkvistar och hackade valnötter.
 
 
 
/ Gifflar och kakor /

Smördegsgifflar med nutella och choklad fyllning

 
Hej på er,
 
Tveka inte! - hemgjord smördeg är bäst!!!
 
Den är så mycket godare, krispigare och helt underbar att baka med. Resultatet behöver jag liksom inte ens tveka att säga, det är mumsigt och värt varenda minut man har lagt på. Och det är många minuter alltså.
Med detta underbara smördeg så kan man baka piroger, paj, gallette, gifflar mm. Det bara ha i frysen och ta fram och lägg i kylskåpet kvällen innan man ska baka. Så det lönar sig att göra en stor sats och ta fram vid behov.
 
I hemlandet bakar man den armeniska traditionella kakan av denna typ av smördeg som heter Gatha och finns överallt att köpa. På högtider finns det dukat hos varenda familj.
Det kommer så småningom på bloggen så klart.
 
Nu har jag bakat gifflar av min smördeg och fyllt dem delvis med choklad på 60% och delvis med Nutella.
Jag ääälskar ju choklad!
Jag behöver visst inte beskriva hur onyttigt gott det var eller!?
 
Det avnjöts med lite svart kaffe på söndag morgon ;)
 
Receptet på min smördeg kommer så småningom.
 
 
Kommentarer (0)


Choklad / hemgjordsmördeg / nutella / smördegsgifflar
/ Våfflor /

Våffeldagen

 
Det är klart att jag gjorde egna frasiga och otrolig goda våfflor på våffeldagen. Det är ändå lite speciellt att äta våfflor just på våffeldagen.
 
Jag älskar att äta våfflor med smetana, löjrom toppad med dill och lite citronsaft.  
Smetana har jag ätit sedan barnsben och jag älskar det men man kan såklart ta crème fraiche eller gräddfil istället.
Den söta våfflan vill jag ha med lite vispad grädde och bär på. Enkelt och gott som det ska vara.
 
Hemligheten med mina frasiga våfflor är att jag har dem i ugnen i 50-100 grader efter gräddningen. På så sätt håller de sig frasiga och lagom varma inför serveringen.
 
Recept 12 st.
5 dl mjölk
4,5 dl mjöl
100g smält smör
3 ägg
2 tsk bakpulver
En nypa salt
1 dl kolsyrat vatten
 
 
Gör så här:
 
Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och tillsätt sedan bakpulver och salt och blanda till en slät smet. Rör i smöret och vattnet.
Låt det stå en halvtimme. Grädda våfflorna i ett hett våffeljärn. Glöm inte att pensla med smör mellan varven!
Lägg de nygräddade våfflorna på galler och håll dem varma i ugnen.
 
 
Tycker för övrigt att ni är snåla med att kommentera, vad tycker ni om mina bilder nuförtiden? ;)