Hemgjord panir med färska örter

 

För ett tag sedan gjorde jag panir/ost med färska örter. Ganska lätt att göra men tar lite tid och resultatet är ju helt underbar. Så himla gott just med färska örter och färsk hembakat bröd.
 
Det man ska tänka på att osten blir mycket godare om man tar mjölk med mycket fetthalt till ex gammaldagsmjölk, annars blir den ganska torr.
 

Recept

6 liter gammaldagsmjölk

1 dl finnhackade örter

2 msk ostlöpe (finns att köpa på apoteket)

 

Gör så här

Värm mjölken i en rymlig kastrull upp till 37 grader. Ta bort kastrullen från plattan. Blanda ostlöpen med ett par msk mjölk i en liten kopp och sedan häll ner i kastrullen och blanda ordentlig.

Lägg på locket, täck kastrullen med en filt eller stor köks duk och låt det stå i någon timme. Nu har när det blivit lite panacotta liknade massa så ska man skära i rutor med en kniv i kastrullen och låta det stå en stund till. Tanken är att vattnet separeras från massan.

Häll över massan på ett durkslag med en kökshandduk i och låt det rinna av en stund. Blanda sedan färska örter som basilika, kyndel, persilja eller det ni vill ha. Knyt ihop ostmassan med köksduken rund för att ge lite rundare form. Låt det stå ett par timmar sedan och förvara osten i saltlager som består av 1 liter kallt vatten och 2 msk salt.

Hoppas att ni provar och gör min ost variant!

 hemgjord ost | färska örter, hemgjordost, panir |
#1 - - Tallin:

Hej Anna! Hoppas allt väl med dig o din familj? Idag prövar jag att göra din goda panir😊 Fick minnen från min barndom då min mamma också gjorde egen ost. Jag får återkoppla till dig om hur det blev.
För övrigt tar du fantastiska bilder och allt du lagar ser så gott ut😋 Dessutom är dina bröd så vackra!

Glad Påsk önskar jag dig o din familj🐥🐣🐤

Hälsningar
Tallin

Svar: Hej Tallin,
åh så kul! Känner likadan. Jag blir alltid glad över att man provar mina recept och framförallt kommer med feedback.
Tack så hemskt mycket och Glad Påsk på er också.
/Anna :)
Anna Demirian