/ Choklad /

Dadelbollar

 
Recept
 
400 g dadlar
100 g valnötter
1 msk cocosolja
100 g mörk choklad 70%
malda valnötter, kakao
 
Gör så här
Kärna ur dadlarna och lägg i en bunke. Smält chokladen över ett vattenbad, tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop med en stavmixer. 
Forma till små runda bollar och rulla i kakao och malda valnötter.
Går utmärkt att frysa in eller ha i kylskapet.
 
Njut!
 
 
/ Matpajer /

Små tomatpajer

 
Recept för 6 st små pajer
 
Pajdeg
125 g kall smör
3 dl mjöl
2-3 msk kall vatten
 
Fyllning
1 gul lök
250 g små tomater
Färsk oregano
olja till stekning
Garnering -fetaost och valnötter
 
Mjölkblandning
1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
3 ägg
1 msk mjöl
2 dl riven ost
Salt och vitpeppar
 
Gör så här:
 
Smula ner smöret i en bunke med mjölet, häll i vattnet och arbeta snabbt ihop röran till en deg. Knåda inte degen. Kavla ut degen tunt och klä pajformerna med hjälp av en kavel, skär kanterna med en kniv. Nagga bottnen med en gaffel innan du lägger i fyllningen. Lägg formerna i frysen och börja med fyllningen. Dela löken, skär i tunna skivor och stek lätt i olja så det får lite färg.
Blanda alla ingredienser till mjölkblandningen och vispa lätt med en handvisp till en klumpfri smet. Ta ut pajskålen från frysen, fördela den stekta löken i pajformerna, häll över mjölkblandningen över dem, dela små tomaterna och lägg över (kolla hur jag har gjort på bilden).
 
Grädda mitt i ugnen, 220 grader i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.
Garnera med fetaost, färsk oregano och hackade valnötter.
 
 
 
Kommentarer (0)


Matpajer / Middag / Valnötter / fetaost / tomatpaj
/ Soppa /

Borsch

 
Borsch! en mycket god rysk rödbetssoppa som jag bara älskar och tillagar ganska ofta.
God att äta, både kall och varm, går att laga med kött och även vegetarisk.
Men eftersom jag är köttälskare så har jag tillagat det med högrev denna gång. Borsch är egentligen ingen långkok men jag provade laga i min Crock- pot och det blev riktigt bra. Det jag gillar med crock-poten är  att man sliper oroa sig för att det ska koka över eller så, den sköter sig själv.
 
Recept
 
1 kg högrev
2 st gula lökar
2 st morötter
3 st stora rödbetor
3 st små potatis
300 g fast vitkål
1/2 dl matolja
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapilver
salt,peppar
1dl finnhackad färsk persilja
 
Gör så här
 
Finhacka löken, s
kala och skär grönsaker i tunna strimlor med matberedare.(spara en rödbeta)
Fräs alla grönsaker i en rymlig gryta tills de får färg i lite olja, tillsätt tomatpurén, kryddorna och potatisen.
Skär köttet i bitar och bryn i lite smör separat i samma gryta och lägg sedan ner det tillsammans med grönsakerna i Crock-Poten.
Tillsätt vatten så det täcker och låt koka upp.Ta bort all skum som flyter upp på ytan.(det är från köttet).
Låt det koka i ca 2 timmar på 2:an. Skala och riv den sista rödbetan och tillsätt den mot slutet, det är för den fina röda intensiva färgen.
Smaka av,salta och peppra.

Servera med en klick smetana, vinäger, finnhackad persilja och gott bröd såklart.
 
 
Kommentarer (0)


Acreto / Middag / crockpot / ryskrötbetssoppa