Armenisk gatha


Äntligen får ni receptet på min armeniska gatha. Hoppas att ni provar det och kommer med feedback.
Med denna smördeg så kan ni baka piroger, pajer och baklava, Napoleon bakelser mm.
Färdiga degen förvaras i frysen och kan tinas i kylen en dag innan ni behöver använda den.
Recept på mina napoleonbakelser kommer inom kort. Det är med denna smördeg och med en mycket god och söt kräm.
 
Recept 10-12 bitar
 
Smördeg stor sats
800 g osaltad rumstempererad smör
4,5 dl ljummet vatten
6 msk äppelvinäger
4 äggulor
1 400 g mjöl
 
Gör så här

Blanda ihop smör 400 gram smör och vatten med händerna , häll i vinägern, äggulorna, en del av mjölet. Häll i resten av mjölet och arbeta snabbt ihop en fast men ganska mjuk deg. 
Dela degen i 5-6 bollar och låt det vila en stund under en köks duk. Kavla ut varje boll på lät mjölat bakbord till en platta ca 30x40 cm. Fördela den andra 400 g smöret för att bre på varje degplatta tre gånger.
Det blir ca 80 g.
Bre på smör på varje degplatta, vik ena sidan till mitten och den andra sidan över. Vik degen i tre delar på längden.
Täck med plastfolie och låt det vila i kylskapet.
Upprepa 2 x till. Degen ska förvaras i frysen och tas ut vid behov.
 
Fyllning

50 g osaltad smör
2 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
 
Gör så här

Blanda smör, socker och mjöl i en skål och arbeta ihop med fingertopparna till en porös massa.
Kavla ut en smördegsplattan 30x40 cm. Dela äggula och äggvitan, vispa upp äggvitan och bre på degen. Fördela fyllningen på det, vik ena sidan i mitten och den andra sidan över. Skär i trekantiga bitar, ca 10 st. Pensla med äggulan, men inte på kanterna då detta hindrar degen att resa sig under gräddningen.
Lägg på bakplåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter, tills kakorna får gyllene färg.
 


Armeniska rätter | Armenisk gatha, hemgjordsmördeg, karkandak |