/ jul /

Pepparkaks Cheesecake

Hej på er,
 
en len pepparkaks cheesecake med krispig botten, garnerat med röda rubiner, pistagenötter och mina granatäppelformade pepparkakor.
Den här bilden hade jag i huvudet och det blev exakt som jag ville på bild också. Smaken var också lyckad och godkänt av alla som åt.
Mycket passande dessert på julbordet om ni frågar mig!
 
Jag har garnerat med kakopulver, granatäppelkärnor och pistagenötter. På det ringrar jag melasis/sirap. Älskar både smak och färgkombinationen. Granatäppelformarna har vi gjort själva men har man tålamod så kan man skära och forma med en vass kniv. Annars kan man ta andra pepparkakor istället.
 
 
Recept Botten
 
75 g smör
150 g pepparkakor
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen nejlika
 
Fyllning
 
500 g mascarpone ost
5 dl grädde
1,5 dl socker
1 st vaniljstång
 
Garnering
 
1.5 tsk kakaopulver
1 dl granatäppelkärnor
1/2 dl grovhachade osaltade pistagenötter
granatäppelmelasis
 
 
Gör så här
 
Smält smöret och låt det svalna. Mixa det med kexen i en matberedare med kanelen och nejlikan. Tryck ut i en form med en löstagbar kant, ca 20 eller 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 5-6 minuter.
Ta ut och låt det svalna. Under tiden skapa ur vanilji från vaniljistången och vispa med osten och sockret. Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ner den i ostblandningen och rör om. Häll smeten i formen och låt det stå i frysen för att stelna i ett par timmar.
Ta ut kakan ett par timmar innan servering. Sikta kakaopulver över hela kakan, garnerna runtom med pistagenötter och granatäppelkärnor.
Glöm inte melasis ;)
 
 
Kommentarer (1)


Julbakning / gingerbread / juligakryddor / pepparkakscheesecake
/ jul /

Chokladtryffel på fat

 
Detta är julgodis i min smak.
Mörk chokladtryffel med amaretto och apelsinsmak. Lite fiffigt att ha det i en liten djup tallrik eller skål då jag inte vill forma dem runda. Man får ta för sig med en liten sked och om man vill doppa detta i smält choklad eller toppa med sina finhackade favoritnötter. Sen skall det inmundigas och njutas tillfullo långsamt och utan brådska!
Det blir kul då får gästerna pyssla lite. Denna tryffel kan man smaksätta precis som man vill. Man kan ta kanel, kardemumma, muskotnött, lakrits osv.
 
 
Aprikoser och valnötter är supergoda och nyttiga som julgodis och till glögg. Man kan doppa i choklad om man vill det. Dessa, ätbara presenter, är mycket uppskattade nu i jultider.
 
Recept chokladtryffel
 
100 g mörk choklad 70%
1,5 dl grädde
1 msk amaretto
zest av en apelsin
garnering kakao, pistashnötter
 
 
Gör så här
Finhacka chokladen, koka upp grädden och ta bort från plattan. Häll i chokladen och låt det stå någon minut.
Vispa tills det blir slät chokladkräm, smaksätt med amaretton och apelsinzesten.
Häll i en liten djup tallrik, sikta över kakao.
 
 
 
 
Kommentarer (0)


Anna Demirian / Choklad / apricot / julgodis