/ Soppa /

Tomatsoppa med basilika och fetaost

 
En sån härlig och lättlagat soppa som man måste bara prova att tillaga.
Det finns ju många varianter av tomatsoppa men det här är min favorit sätt att tillaga. Man kan faktiskt äta den både varm och kall.
Tomaterna rostas i ugnen med lök, vitlök och olivolja och det enda som man behöver göra är att mixa ihop med färsk basilika och späda ut det med grönsaksbuljong eller kyckling buljong.
Hur tjockt soppan ska vara är en smaksak. Jag gillar mer krämig och andra kanske lite tunnare så ta lite mer vätska än vad det står i mitt recept.
Älskar det här smaken av intensiva rostade tomatera med färska basilikan och sältan från fetaosten :)
 

Recept 4 pers.
 
500 g små tomater (blandade sorter)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1/2 dl olivolja
3 dl buljong
en knippe färsk basilika
salt, peppar
fetaost
 
Gör så här
 
Lägg tomaterna i en ugnsform, skala och grovhacka löken, krossa vitlöksklyftorna med ett knivblad och lägg i formen. Salta och peppra, ringla över olivolja.
Rosta mitt i ugnen i 220 grader i ca 25 minuter. Det är färdigt när tomaterna har mjuknat och blivit skrynkliga.
Ta ut och mixa ihop med basilikan med en stavmixer eller med det ni har hemma.
Jag har min Oster Versa mixer. Späd ut med grönsaks buljong, salta, peppra, smaka av.
 
Smula ner fetaost och garnera med basilika och njut med god bröd.
 
 
Kommentarer (0)


Tomatsoppa / basilika / körsbärstomater / vegetarisk
/ Små söta pajer /

Vaniljtarteletter

 
Grattis på alla hjärtans dag!
 
Älska och var rädd om varandra varje dag och inte bara idag. Dessa dagar är ju mer för kommersiella syften men kanske bra ändå för att stanna till och uppskatta varandra.
Ni vet väl hur svag jag är för tarteletter och söta bakverk. Därför har ni här recept på mina vaniljtarteletter.
Frasiga och syrliga botten fyllda med hemgjord vaniljkräm och färska bär.  
 
Pajdeg 10 st små
 
125 g kall smör
3 dl mjöl
2-3 msk citronsaft
 
Vaniljkräm
 
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 msk osaltat smör
3 äggulor
3 msk socker
2 msk potatismjöl eller maizena
 
Färska bär
 
Gör så här
 
Smula ner smöret i en bunke med mjölet, häll i citronsaften och arbeta snabbt ihop röran till en deg. Knåda inte degen. Kavla ut degen tunt och klä små pajformerna, skär kanterna med en kniv. Lägg formarna i frysen en stund innan gräddningen då håller dem formen bättre. Ta ut formarna från frusen och grädda mitt i ugnen, 220 grader i ca 30 minuter eller tills pajen har fått lätt gyllenbrun färg. Ta ut och låt det svalna.
Börja med vaniljkrämen.
Dela vaniljstången i mitten, skrapa bort fröna med en vass kniv, häll dem och stången tillsammans med mjölken i en liten kastrull och koka upp det. Ta ut vaniljstången och ta bort kastrullen från plattan. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke och vispa samtidigt som du häller mjölken i äggblandningen. Vispa inte med stålvisp, såsen blir grå av det. 
Häll tillbaka såsen i kastrullen och vispa tills det småputtrar och blir tjockare. Ta bort från plattan och lägg i smöret och blanda.
Blanda till sist i uppvispad grädde och blanda försiktigt. 
 
Spritsa tarteletterna med vaniljkräm och garnera med färska bär.
 
 
 
Kommentarer (0)


Anna Demirian / HappyValentine / matblogg / vaniljtarteletter
/ Appetizer /

Ört och nötfylld brie med rostade tomater


Det här är för er alla ostälskare som jag.
Jag har pimpat min brieost med favo smakkombinationer som rostade valnötter, färska örter och toppad med ugnsrostade tomater.
Tänk, i en enda tugga får man den krämiga osten med fräscha smaker av koriander, basilika och krispiga rostade valnötterna som sedan översköljs av den söta syrliga saften av rostade tomater som exploderar i munnen.
Vänta allt det här sköljer vi ner med lite vin såklart ;)
 
Recept
 
1 stor brie
2 kvistar tomater (ca 250 g)
1 knippe basilika, koriander
1 dl rostade valnötter
flingsalt, svartpeppar
olivolja.
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg tomaterna med kvistar i en ugnsform, salta, peppra, ringla över olivolja och rosta ca i 15-20 min.
Dela osten i mitten, finhacka valnötterna och de färska örterna. Fördela fyllningen på ostens underdel, ringla över olivolja, lägg på överdelen. Toppa med tomaterna, mer olivolja, salta och peppra.
 
Njut med gott bröd och vin!
 
Kommentarer (0)


Brieost / Valnötter / appetizer / färska örter