Tomatsoppa med basilika och fetaost

 
En sån härlig och lättlagat soppa som man måste bara prova att tillaga.
Det finns ju många varianter av tomatsoppa men det här är min favorit sätt att tillaga. Man kan faktiskt äta den både varm och kall.
Tomaterna rostas i ugnen med lök, vitlök och olivolja och det enda som man behöver göra är att mixa ihop med färsk basilika och späda ut det med grönsaksbuljong eller kyckling buljong.
Hur tjockt soppan ska vara är en smaksak. Jag gillar mer krämig och andra kanske lite tunnare så ta lite mer vätska än vad det står i mitt recept.
Älskar det här smaken av intensiva rostade tomatera med färska basilikan och sältan från fetaosten :)
 

Recept 4 pers.
 
500 g små tomater (blandade sorter)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1/2 dl olivolja
3 dl buljong
en knippe färsk basilika
salt, peppar
fetaost
 
Gör så här
 
Lägg tomaterna i en ugnsform, skala och grovhacka löken, krossa vitlöksklyftorna med ett knivblad och lägg i formen. Salta och peppra, ringla över olivolja.
Rosta mitt i ugnen i 220 grader i ca 25 minuter. Det är färdigt när tomaterna har mjuknat och blivit skrynkliga.
Ta ut och mixa ihop med basilikan med en stavmixer eller med det ni har hemma.
Jag har min Oster Versa mixer. Späd ut med grönsaks buljong, salta, peppra, smaka av.
 
Smula ner fetaost och garnera med basilika och njut med god bröd.
 
 


Soppa | Tomatsoppa, basilika, körsbärstomater, vegetarisk |