/ Bröd /

Dagens bröd

 
Hej på er,
 
här kommer dagens bröd. Tre härliga bröd med fina snitt!
 
Recept
 
8-10 dl mjöl 
50g jäst
1.5 tsk salt
5 dl ljummet vatten
 
Gör så här

Blanda vatten, salt, och jäst i en stor skål och blanda tills det löses upp. Börja hälla i vetemjölen och arbeta ihop. Lägg degen på bordet och knåda ordentligt. Degen ska inte vara lös och inte för hård heller så känn efter och tillsätt mjölet tills du får en smidig deg. (Sätt ugnen på 250 grader). Låt den jäsa till dubbel storlek.

Knåda till en stor boll och dela i tre delar. Forma två avlånga och en rund bröd av degen. Mjöla bröden ordentligt och låt det jäsa på bakbordet ytterligare i ca 15 min under en köksduk.

Snitta alla bröd med rakblad och baka på bakstenen som är redan uppvärmd. Kasta en svätt kokande vatten på botten av ugnen som ger en härlig skorpa på brödet.

Grädda mitt i ugnen i ca 40 min tills bröden får fin färg.

Lycka till!!!

/ Bröd /

Långjästa bröd

 
Gårdagens bakning!!!
 
Vilken härlig känsla att ta ut dessa bröd från ugnen. Antingen så har jag alltid en gryta på spisen med mat eller något som bakas i ugnen. Jag älskar det!
 
Brödbakning - det doftar juvligt och jag känner mig rik på alla sätt. Man kan tycka att det är en konstig känsla men jag hittar ingen bättre beskrivning. Jag har bakat med mjöl från Orga Kvarn och kan varmt rekommendera er att prova också.
Dagens bröd inehåller lite jäst men jag låter det jäsa under lång tid i kylen. ett tips är att göra degen på kvällen och baka på morgonen.
 
Recept
 
8-10 dl mjöl
5 g jäst
1.5 tsk salt
4 dl ljummet vatten
 
Gör så här

Blanda vatten, salt, och jäst i en stor skål och blanda tills det löses upp. Börja hälla i vetemjölen och arbeta ihop. Lägg degen på bordet och knåda ordentligt. Degen ska inte vara lös och inte för hård heller så känn efter och tillsätt mjölet tills du får en smidig deg. Knåda till en stor boll och dela i två delar. Mjöla ordentligt i de två brödkorgen och lägg i degen i var sin korg. Täck med en köksduk.

Låt det jäsa i kylen minst i fem timmar. Stjälp upp på bakstenen som är redanuppvärmd. Akta dig så du inte bränner dig!

Du har fårstås satt på ugnen på 250 grader under tiden så att den är ordentligt varm. Lägg in brödet och grädda den mitt i ugnen i ca 40 min tills det får fin färg.

Mer bröd åt folket!!!

/ Dessertpajer /

Apricot tart

 
Hej på er,
 
det var inte igår.
 
Jag har varit i hemlandet Armenien, laddat batterierna, hämtat en massa inspiration och dessa underbar goda solmogna aprikoser.
Armeniska aprikoser som är så himla goda och som ni kanske har sett på mina recept, använder jag ganska mycket av det i matlagning och bakning.
Jag bakade denna underbara paj som är enkel men snygg och mycket god. Vad gör en paj till en god paj?
- ju en spröd deg som smälter i munnen och solmogen frukt - enligt mig! :)
Just denna paj är mycket enkel med en vanlig hederlig pajdeg och mina underbara aprikoser.
Mer än så behövs det inte.
 
 
Recept pajdeg
 
3,5 dl mjöl
120 g kall smör
1-2 msk vatten
 
Fyllning
 
8 st stora eller 12 små aprikoser
2 msk aprikosmarmelad
 
Gör så här
 
Kör mjöl och smör i en matberedare snabbt, tillsätt sedan vatten och blanda till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylskåpet i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen tunt och klä pajskalen som 24 cm stor. Nagga med gaffel. Skär aprikoserna i mitten, skär i tunna skivor, lägg upp en cirkel med skivorna, pensla med aprikosmarmeladen (som är uppvärmt).
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna på pajdegen fått fin färg.
Pensla en sista gång när du tar pajen ut frång ugnen.
 
Gott med vaniljiglass. Njuuuut!
 
 
Kommentarer (0)


Anna Demirian / apricot / aprikospaj / dessertpaj / pie