Apricot tart

 
Hej på er,
 
det var inte igår.
 
Jag har varit i hemlandet Armenien, laddat batterierna, hämtat en massa inspiration och dessa underbar goda solmogna aprikoser.
Armeniska aprikoser som är så himla goda och som ni kanske har sett på mina recept, använder jag ganska mycket av det i matlagning och bakning.
Jag bakade denna underbara paj som är enkel men snygg och mycket god. Vad gör en paj till en god paj?
- ju en spröd deg som smälter i munnen och solmogen frukt - enligt mig! :)
Just denna paj är mycket enkel med en vanlig hederlig pajdeg och mina underbara aprikoser.
Mer än så behövs det inte.
 
 
Recept pajdeg
 
3,5 dl mjöl
120 g kall smör
1-2 msk vatten
 
Fyllning
 
8 st stora eller 12 små aprikoser
2 msk aprikosmarmelad
 
Gör så här
 
Kör mjöl och smör i en matberedare snabbt, tillsätt sedan vatten och blanda till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylskåpet i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen tunt och klä pajskalen som 24 cm stor. Nagga med gaffel. Skär aprikoserna i mitten, skär i tunna skivor, lägg upp en cirkel med skivorna, pensla med aprikosmarmeladen (som är uppvärmt).
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna på pajdegen fått fin färg.
Pensla en sista gång när du tar pajen ut frång ugnen.
 
Gott med vaniljiglass. Njuuuut!
 
 


Dessertpajer | Anna Demirian, apricot, aprikospaj, dessertpaj, pie |