/ Bröd /

Pitabröd med örtolja

 
Ört olja
 
1,5 dl olivolja
1 klyfta vitlök
en knipa, basilika, dragon, koriander
 
Gör så här
 
Grovhacka de färska kryddorna och mixa ihop med vitlöksklyftan och olivoljan till en grov massa.
Lite som pesto liknande men grövre i konsistensen.
 
Pitabröd
 
8-10 dl mjöl
25 g jäst
1.5 tsk salt
4 dl ljummet vatten
 
Gör så här

Blanda vatten, salt, och jäst i en stor skål och blanda till det löses upp. Börja hälla i vetemjölen och arbeta ihop. Lägg degen på bordet och knåda mer. Degen ska inte vara lös och inte för hård heller så känn efter och mjöla med durumveten till du får en smidig deg. Knåda till en stor boll och låt det jäsa i ca 30 minuter, antingen på bordet under en handduk eller i skålen. Låt det jäsa till dubbel storlek. Ta och forma ca 20 st. små bollar. Sätt på ugnen på 250 grader under tiden så att den blir ordentligt varm. Kavla ut bollarna till runda kakor ca 12 cm i diameter, vik in kanterna till mitten, mjöla vänd på dem och låt det jäsa i 5 min. Kavla ut kakorna igen och låt jäsa ytterligare 5 min på plåten. 

Grädda mitt i ugnen tills de får fin färg. Det tar max 5 minuter. Ta ut brödet och pensla på örtoljan och strö över lite flingsalt.

 

Kommentarer (1)


Pitabröd / färska örter / hembakat / örtolja
/ Vegetarisk /

Zucchini falafel

 
Det är gott och enkelt att fixa dessa mumsbitar av zucchini falafel. I min falafel så har jag finriven parmesan och muskotnöt som ger en härlig nötig smakkombination.
Det doppas i en mustig het tomatsås som jag har gjort av rostade tomater med chili. Naturligtvis har jag också en svalkande grekisk yoghurt som man kan varvas med den heta tomatsåsen.  Som grädde på mosen så att säga toppar man med färsk koriander och får en komplett smakupplevelse.
Ja även en sådan enkelt vegetarisk rätt kan vara överaskande gott, säger jag som är köttälskare!
Dessa härliga falafel kan ätas i pitabröd med en fräsch sallad, ris, bulgur eller som det är!
 
Recept zucchini falafel ca 15 st.
 
1 stor zucchini
1,5 dl riven parmesan
1 knippe färsk koriander 
1 krm riven muskotnöt
1 klyfta vitlök
1,5 msk mjöl
1/2 tsk salt, peppar
1 ägg
rapsolja till stekning
 
Gör så här
 
Riv zucchinin med grövre delen av rivjärnen. Salta och låt det stå en liten stund. Krama ur så mycket vätska som det går ur den rivna zucchinin. Blanda zucchinin ihop med finhackad koriander, finriven vitlöken och resten av ingredienserna.
Blanda ihop massan, forma runda bollar med en sked, rulla i mjöl och stek i oljan tills de blir gyllenbruna.
 
Servera med tomatsås och grekisk yoghurt, eller varför inte med lite pitabröd också.
 
Tomatsås
 
250 g små tomater
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
2 msk olivolja
1 färsk hel chili
salt, peppar
 
Gör så här
 
Lägg tomaterna i en ugnsform med chilin, skala och grovhacka löken, krossa vitlöksklyftan med ett knivblad och lägg i formen. Salta och peppra, ringla över olivolja.
Rosta mitt i ugnen i 220 grader i ca 25 minuter. Det är färdigt när tomaterna har mjuknat och blivit skrynkliga.
Ta ut och mixa ihop med en stavmixer eller med det ni har hemma.
Jag har min Oster Versa mixer, salta, peppra, smaka av.
 
Styrkan på chilin väljer du själv! eller skrapa ur kärnorna för lite mildare smak.
 
 
 
 
Kommentarer (1)


falafel / middagstips / tomatsås / vegetarisk / zucchini