/ Gifflar och kakor /

Mandelkakor med saffransirap och pistashnötter

 
Recept ca 35 st
 
200 g smör
4 dl mjöl
3 dl mandelmjöl
1 msk socker
1dl mjölk
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljisocker
 
Safransirap
 
4 dl vatten
2 dl socker
1 påse saffran
 
1,5 dl pistasnötter
 
Gör så här
 
Smula smör och vetemjöl, mandelmjöl med fingrarna. Blanda i socker, vaniljsocker och bakpulver.
Häll i mjölken och arbeta till en mjuk deg.
Gör små bollar ( lika stora som drömmar ) och lägg på bakplåten. Platta till lite med handen och tryck in i mitten på varje kaka. (Det är för att få plats för nötterna efteråt )
Grädda mitt i ugnen i 200 grader, max 15 minuter eller tills de blir gyllenbruna.
Under tiden blandar du vatten, socker och saffran och koka ihop det tills det blir lite tjockare. Mixa pistashnötterna i en mixer.
Ta ut kakorna från ugnen, garnera med pistasnötterna i mitten på varje kaka och ringla safransirap över dem. Viktigt att ringla sirapen medans kakorna är varma.
 
De är lika goda som de ser ut på bilden, jag lovar ;)
 
 
Kommentarer (3)


Anna Demirian / Julbakning / maldelkakor / saffransirap
/ Petit-Chouer /

Petit Chouer

 
Dessa underbara petit chouer.
 
Härliga franska bakelser som jag har ätit sedan barnsben och som jag bakar ganska ofta.
Man kan variera med olika fyllningar som vaniljkräm, chokladkräm, grädde med bär eller utan.
Receptet på mina pepit chouer hittar ni här.
 
 
Kommentarer (0)


Franska bakelser / fika / hembakat / petit chouer
/ Pannacotta /

Pannacotta med havtornstäcke

 
En liten burk fyllt med härliga smaker.
 
Söt och len pannacotta med sötsyrlig havtornstäcke. Hur låter det? det är en efterrätt i min smak och ni kommer att älska den också.
Jag har använt mig av havstorn från trädgården men det finns i frysdisken i de flesta matbutiker.
Havtorn är nyttigt och fyll med c vitamin och jag älskar den intensiva, oranga färgen. Servera gärna i små burkar för den härliga rustiga och jordnära känslan. Presentationen är viltigt!!!
 
 
Recept
 
5 dl grädde
1 dl gelésocker
1 vaniljstång
 
Havtorntäcke
 
2,5 dl havtorn
1,5 msk socker
1/2 gelatinblad
havstorn för garnering
 
Gör så här
 
Blanda grädde och socker i en kastrull. Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i grädden. Koka upp allt under omröring snabbt i någon minut.
Ta kastrullen från plattan, ta ut vaniljistången, blanda och häll pannacottan i små burkar. Lämna lite plats för havtorntäcket. Stäng burkarna och låt det stå i kylskåpet minst ett par timmar.
 
Mixa havtorn med en mixer och pressa saften med en sked genom en sil.
Blanda det med sockret, värm upp det lite på spisen i en liten kastrull och tillsätt sedan blottlagda gelatinbladet. Låt det svalna lite och häll över panacottan. Låt det svalna och lägg i kylskapet.
 
Kommentarer (3)


Efterrätt / desserteriburk / pannacotta / pannacottamedbär