/ Vegetarisk /

Pasuts dolma - vegetarisk vitkålsdolmar

 
Det här kommer ni att älska,
 
vegetariska vilkålsdolmar från armeniska köket, fyllda med en massa nyttigheter. Dessa är lite större än vanliga kåldolmar, kan ätas kall eller varm. Tillagas mest under jul och högtider. Det finns olika varianter på det här men den här varianten har jag lärt mig från min älskade farmor. Kan inte bli annat än supergod för hon hade händer av guld när det gäller matlagning.
 
Recept
 
1 dl bönor
1,5 kikärter
1 dl bulgur mellankrossad
1/2 dl gröna linser
12 st lättkokta vitkålsblad
2 st, gul lök
1 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar
1 dl olja
1 msk tomatpure
färsk basilika, persilja
torkade frukter som aprikoser, plommon, kvitten
 
Gör så här,
 
Blötlägg bönor och kikärter i kallt vatten över natten och linserna separat. Koka ihop bönor och kikärter i lätt saltat vatten, det ska vara lite tuggmutstånd.
Skåla och finhacka löken i en panna låt den svaettas. Häll i de torra kryddorna och hälften av tomatputen. Häll i bulguren, sila bort vattnet och häll i sen i alla bajiväxter.
Finhacka örterna och blanda i, salta och peppra.
Ta ett stort vitkålsblad, skär bort den hårda delen i mitten, tillsätt en stor msk bönfärs, vik ihop sidorna och rulla. Placera dolmarna i cirkel i en kastrull, den vikta sidan nedåt. Blanda resten av tomatpuren med oljan och vatten och häll sen över dolmarna så det täcker hela vägen upp.
Toppa med torkade frukter ( de ger lite surlighet till rätten) och lägg en lite tallrik ovanpå allt. Låt det koka under lock på mycket låg värme i ca 1,5 timme.
 
Godast servera kallt!
 
/ Matbloggspriset /

5:e plats i matbloggsprisets folkets val

 
Hej på er,

nu är omröstningen klar till matbloggspriset folkets val. Tack så jättemycket till er alla som har röstat, stöttat och jagat röster åt mig. Tack vare er alla så kom jag till final och fick en 5:e plats. Matlagningen och min blogg är en stor del av mig och jag vill fortsätta att inspirera och dela min passion med er alla. Hoppas att ni hänger med mot nya utmaningar! 

Kommentarer (0)


Anna Demirian / Kitchenofanna / matbloggspriset
/ Vegetarisk /

Parmesanrostade blomkålsbuketter med hett sås

 
Hej på er,
 
detta är för hungriga veggisar (och andra som kanske är lite trötta på kött). Det är krispiga blomkål rostade med parmesan som doppas i en het sås.
Tacka nej till det här ni om ni kan!
Lätt är det också att tillaga. Såsen består av olika egna odlade chilli sorter med olivolja. Ta det ni har.
 
 
Recept
 
1 blomkål
1 dl riven parmesanost
1 tsk mjöl
salt, peppar
1 msk olivolja
 
Gör så här
 
Dela blomkålen i små buketter, koka en minut i kokande saltad vatten, ta ut och lägg i en skål med kall vatten.(på så sätt förblir de krispiga). Ta ut buketterna och låt dem torka på en köksduk. Lägg sedan över på en plåt med bakpapper. Salta, peppra, sikta över mjölet och osten, ringla över olivoljan. Rosta i ugnen i 200 grader tills det blir gyllenbryna.
 
Liten påminnelse om att tävlingen avslutas på onsdag kl 23.59. Gå in på Matbloggsprisets FB sida och rösta på mig genom att gilla min bild.
Jag skulle bli mycket glad och är på femte plats just nu. Direktlänk här.