Karabakh bread/Jhengyalov hats

 
Jag kan inte leva utan mina färska örter från min egen trädgård. Dessa tre örter på bild är koriander, kyndel (vinter timjan) och basilika ( purpule basil ) som jag använder ganska mycket. Denna basilika är lite mer intenssiv i smaken än grön basilika och färgeren är helt underbar.
Jag har gjord en mycket traditionell armenisk tunnbröd fylld med bara färska örter. Brödet heter Karabakh bread och är mycket vällkänd både i Armenien och bland turister. 
 
 
I origianreceptet finns det 17 olika färska örter och vissa av dem finns endast i Karabakh. Men jag har försvenskat detta recept så att vi alla ska kunna baka och njuta av detta bröd. I receptet går utmärkt att använda örter i krukor som säjls i dem flesta mataffärerna. Bålstas Ica kvantum har alltid finfina färska örter ;)
Jag lovar att ni kommer att älska det här brödet.
 
Recept ca 6-8 st
 
5 dl ljummen vatten
10-12 dl mjöl
1,5 tsk salt
3 msk rapsolja
1 liten romansallad
salladslök
1 dragon
1 basilika
1 koriander 
1 persilja
1 dill
 
Gör så här
 
Blanda vatten och salt i en bunke och häll i mjölet och arbeta ihop en mjuk deg. Häll inte mjölet på en gång utan känn efter. Degen ska vara mjuk men inte kladdig. Låt degen vila under en köksduk i en halvtimme. Dela degen sedan i små bollar och låt det vila en halv timme till.
Finnhacka alla färska örter och salladen, salta, peppra, häll i oljan och bladna. Kavla ut tunna och runda bröd och
lägg 3 msk av örtblandningen, vik ihop och platta till med handen.
Baka i bägge sidor i en varm gjutjärnspanna, olja lätt emmelanåt.
 
 


Karabakh bread | Armeniskmat, Karabakh bread, färska örter, jhengjalov hats |