Pasuts dolma - vegetarisk vitkålsdolmar

 
Det här kommer ni att älska,
 
vegetariska vilkålsdolmar från armeniska köket, fyllda med en massa nyttigheter. Dessa är lite större än vanliga kåldolmar, kan ätas kall eller varm. Tillagas mest under jul och högtider. Det finns olika varianter på det här men den här varianten har jag lärt mig från min älskade farmor. Kan inte bli annat än supergod för hon hade händer av guld när det gäller matlagning.
 
Recept
 
1 dl bönor
1,5 kikärter
1 dl bulgur mellankrossad
1/2 dl gröna linser
12 st lättkokta vitkålsblad
2 st, gul lök
1 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar
1 dl olja
1 msk tomatpure
färsk basilika, persilja
torkade frukter som aprikoser, plommon, kvitten
 
Gör så här,
 
Blötlägg bönor och kikärter i kallt vatten över natten och linserna separat. Koka ihop bönor och kikärter i lätt saltat vatten, det ska vara lite tuggmutstånd.
Skåla och finhacka löken i en panna låt den svaettas. Häll i de torra kryddorna och hälften av tomatputen. Häll i bulguren, sila bort vattnet och häll i sen i alla bajiväxter.
Finhacka örterna och blanda i, salta och peppra.
Ta ett stort vitkålsblad, skär bort den hårda delen i mitten, tillsätt en stor msk bönfärs, vik ihop sidorna och rulla. Placera dolmarna i cirkel i en kastrull, den vikta sidan nedåt. Blanda resten av tomatpuren med oljan och vatten och häll sen över dolmarna så det täcker hela vägen upp.
Toppa med torkade frukter ( de ger lite surlighet till rätten) och lägg en lite tallrik ovanpå allt. Låt det koka under lock på mycket låg värme i ca 1,5 timme.
 
Godast servera kallt!
 


Vegetarisk | Armeniancuisine, Dolma, vegetarisk |