Armenisk lavash

 
Denna gång så har jag gjort min lavash bröd i en gjutjärnspanna. Mycket lyckad, lätt och supergod.
Men snart så ska jag baka det i min egen tounir/lerugn presis som i Armenien.
Det är nämligen så att jag har fått ett helt nybyggd utekök där jag kan både kocka, grilla och baka min bröd.
Mer om det med bildbevis kommer så småningom på bloggen.
 
Recept lavash ca 15 små
 
800 g ljummen vatten
13-14 dl mjöl
1,5 tsk salt
 
Gör så här
 
Blanda vatten och salt i en bunke och häll i mjölet och arbeta ihop en mjuk deg. Häll inte mjölet på en gång utan känn efter. Degen ska vara mjuk men inte kladdig. Låt degen vila under en köks duk i en halvtimme. (Sätt ugnen på 250 grader). Dela degen sedan i små bollar och låt det vila en halv timme till. Kavla ut tunna och runda bröd och baka mitt i ugnen tills ena sidan har fått färg och vänd sedan och baka färdigt.
Om bröden blir torra så gör ingenting. Man kan stänka lite vatten på dem och täcka med en köksduk en stund och då blir de mjuka igen.
 
 


Bröd | Armenisk, Lavashbröd, hembakat |
#1 - - Ruki:

Förstår inte riktigt hur dom ska bakas mitt i ugnen. Ska man lägga dom på en plåt och köra in i ugnen eller?

Svar: Hej Ruki, det står ju att du bakar i ugnen på en plåt i ugnen. Du kan även baka i gjutjärnspanna om du vill det. Lycka till!
Anna Demirian