/ jul /

Julinspiration

 
Då tar vi fram denna traditionella silltallrik som vi alla älskar. Den är passande och hör till alla våra högtider som jul, påsk och midsommar.
Matjessill med pepparrot och äggröra som serveras med brynt smör. Matjessillen serveras på bestick med kokta potatisskivor, ihopblandat med kokt ägg, crème fraiche och pepparrot. Garnera gärna med finhackad rödlök, dill, gräslök och lingon.
 
 
Är det något som jag bara älskar så är det färgglad mat som man blir lycklig av.
Denna ljummen grönkålssallad med ångad grönkål, kanelrostade sharon, päron och granatäppelkärnor passar så bra till julbordet.
 
 
Duka fram julens dessertbord med en massa söta bakverk och efterrätter, godis, frukt och nötter. Låt gästerna, familgen botanisera och njuta av den bästa delen av julens middag.
Recept på min saffranspannacotta hittar du här 
 
 
Chokladtryffel på fat och torkade aprikoser med valnötter är supergoda som julgodis och till glögg.
Hur häftigt är inte det att servera chokladtryffel på fat!? 
Receptet på chokladtryffel på fat hittar du här
 
 
Mandelkakor med saffranssirap och pistashnötter. Dessa är så himla goda och försvinner ganska snabbt ;)
Receptet hittar ni här
 
 
 
/ Grytor /

Köttgryta med okra och skärbönor

 
En stor kastrull köttgryta med en massa grönt. Det här brukade farmor Seda tillaga och jag älskar den grytan. En mustig underbar gryta som jag vill att ni också provar och lagar.
När jag köpte mina ingredienser så stod folk och undrade vad okra var för något och vad man kan göra med det. En del visste inte ens vad skärbönor vad för något. Jag håller med om att dessa ingredienser inte är så himla vanliga i vardags matlagningen, men våga prova tycker jag.
 
 
 Recept
 
1 kg högrev
1 liter vatten
500 g okra/bamia
500 g skärbönor
2 små zucchini
2 tomater
1 aubergine
4 potatis
2 st. lök
2 msk tomatpuré
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
peppar 
1 tsk paprikapulver
2 msk beef flytande fond (knorr)
3 st. lagerblad
En knippa timjan eller rosmarie
 
Gör så här
 
Värm grytan och häll i lite olja och smör. Skär köttet i 4-5 cm stora bitar och stek snabbt så köttbitarna får fin stekyta. Lyft upp köttbitarna åt sidan. Skär alla grönsaker i grova bitar (förutom okran) och stek dem snabbt.
Tillsätt tomatpurén och även alla kryddor, krossa viklöksklyftorna och tillsätt dem också.
Stek snabbt så att allt blandas ihop, lägg i köttbitarna och dränk allt med vatten. Lägg i örterna och lagerbladen, salta och peppra, på med locket och låt det småputtra ca 2 timmar. Tillsätt okran i sista 30 minuten så att den inte kokar sönder. 
 
 
 
Kommentarer (0)


Anna Demirian / Kitchenofanna / Kött / inspiration / köttgryta / middagstips
/ jul /

Saffransbullar

 
Saffransbullar är något så otroligt gott som tillhör julen. Doften av dessa goda och saftiga bullar sprider sig över hela huset och även grannarna känner doften :) särskilt när bagaren sätter igång och bakar vid midnatt ;)
Det finns så himla många knep för att få saftiga bullar. Smälta smöret eller inte, baka med kesella eller kvarg? Här är mitt recept och hoppas att ni gillar det. 
När jag bakar så vill jag ha saftiga bullar men krispigt utanpå. Så baka lite till när du tror att bullarna är färdiggräddade. För att bullarna ska behålla sin saftighet så penslar jag dem med sockerlag precis innan jag tar ut dem från ugnen.
 
 
 
Recept
 
2,5 dl mjölk
2,5 dl kesella
50 g jäst
1 g saffran
12-14 dl mjöl
200 g smör
1 dl socker
 
Fyllning
 
100 g smör
1 dl socker
 
Gör så här
 
Värm upp mjölken till 37 grader, häll i kesellan, smula ner jästen i en degbunke. Stöt saffranet i mortel och häll i bunken och börja mixa med 8 dl mjöl. Knåda ihop degen med en köksassistent i ca 5 minuter.
Låt degen vila under en köksduk i ca 10 minuter.
Tillsätt smöret (rumstempererad), sockret och resten av mjölet. Kör med assistenten tills degen är len och släpper bunken. Låt det jästa i ca 30 minuter.
Blanda smör och vaniljsocker till en mjuk massa. Kavla degen till en tunn rektangel på ca 45x70 cm och ca 0,5 cm tjock på ett mjölat bord. Bre hälften av fyllningen på den utkavlade degen och vik den på längden. 
Skär i ca 1,5 cm breda remsor på längden.
Forma degremsorna till bullar och lägg på en plåt och låt dem jäsa under duk till dubbel storlek.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och grädda bullarna i mitten av ugnen i 200 grader tills de har blivit gyllenbruna.
 
 
 
Kommentarer (0)


Anna Demirian / Kitchenofanna / bakning / saffransbullar