Köttgryta med okra och skärbönor

 
En stor kastrull köttgryta med en massa grönt. Det här brukade farmor Seda tillaga och jag älskar den grytan. En mustig underbar gryta som jag vill att ni också provar och lagar.
När jag köpte mina ingredienser så stod folk och undrade vad okra var för något och vad man kan göra med det. En del visste inte ens vad skärbönor vad för något. Jag håller med om att dessa ingredienser inte är så himla vanliga i vardags matlagningen, men våga prova tycker jag.
 
 
 Recept
 
1 kg högrev
1 liter vatten
500 g okra/bamia
500 g skärbönor
2 små zucchini
2 tomater
1 aubergine
4 potatis
2 st. lök
2 msk tomatpuré
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
peppar 
1 tsk paprikapulver
2 msk beef flytande fond (knorr)
3 st. lagerblad
En knippa timjan eller rosmarie
 
Gör så här
 
Värm grytan och häll i lite olja och smör. Skär köttet i 4-5 cm stora bitar och stek snabbt så köttbitarna får fin stekyta. Lyft upp köttbitarna åt sidan. Skär alla grönsaker i grova bitar (förutom okran) och stek dem snabbt.
Tillsätt tomatpurén och även alla kryddor, krossa viklöksklyftorna och tillsätt dem också.
Stek snabbt så att allt blandas ihop, lägg i köttbitarna och dränk allt med vatten. Lägg i örterna och lagerbladen, salta och peppra, på med locket och låt det småputtra ca 2 timmar. Tillsätt okran i sista 30 minuten så att den inte kokar sönder. 
 
 
 


Grytor | Anna Demirian, Kitchenofanna, Kött, inspiration, köttgryta, middagstips |