Saffranskaka

 
Världens dyraste krydda och enklaste kaka till jul. Ingen jul utan riktig bakning med saffran. 
En mycket härligt krydda i både färg och smak. Den intensiva gula färgen, som passar både i bakning och matlagning, är verkligen guld värd. 
 
 
Doften av denna kaka spred sig i hela huset och gav mig genast julkänsla. 
 
 
Tar fram mina gamla tallrikar :)
 
 
Recept
 
2 ägg
3 dl socker
200 g smör
1,5 dl mjölk
0,5 g saffran
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljisocker
3 dl grädde till garnering
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en bakform i 24 cm i diameter.
Smält smöret och häll i mjölken. Stöt saffranet med lite socker i en mortel och häll i mjölkbandningen.  
Vispa ihop ägg och socker fluffigt, blanda ihop alla torra ingredienser och häll i smeten med smöret och mjölken.
Blanda försiktig till en klumpfri smet, häll i formen och grädda nedre delen av ugnen i ca 35- 40 minuter.
 
Ta ut kakan och låt den svalna. Vispa grädden med lite florsocker och spritsa på kakan.
 
Mums :)
 
 


jul | Anna Demirian, hembakat, inspiration, julmys, saffrankaka |