Citron - & marängpaj

 
Citron - & marängpaj,
 
denna underbara sötsyrliga paj är nog en av mina absoluta favoriter av alla söta bakverk. Ja, jag erkänner att jag är så himla svag för denna frestelse.
Denna gång har jag italiensk maräng på toppen. Jag har provat med lite olika varianter av maräng men denna variant är bättre. Skillnaden är att det är fluffigare och lättare att jobba med om man ska toppa med tårtor eller pajer. Det blir glänsigare, vackert och håller formen bättre.
 
 
Mmmm mycket goda, lagom söta och surliga. Visst ser det frestande ut? ;)
 
 
 
Pajdeg
 
220 g mjöl
120 smör
1 dl florsocker
1 nypa salt
1 äggula
 
Citronkräm
 
3 dl vatten
1,5 dl socker
4 msk majsstärkelse
7 msk citronsaft (nypressat)
3 äggulor
1 msk osaltat smör
 
Italiensk maräng
 
4 äggvita
0,5 dl vatten
2,25 socker
 
 
Gör så här
 
Lägg mjölet på bakbordet och arbeta ihop mjöl, smör, florsocker, salt och äggula till en smidig deg. Du ska inte knåda utan bara få ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den ligga ca 2 timmar i kylskåp.
Kavla degen tunt och tryck i formarna. Jag använder alltid lite potatismjöl när jag kavlar. Håller degen torr och fastnar ej. Nagga med gaffel och grädda pajerna mitt i ugnen i ca 10 minuter i 170 grader. 8de ska få lätt färg)
Gör citronkrämen under tiden.
Blanda allt till citronkrämen förutom äggulan och smöret i en kastrull och vispa sakta med en plast visp. Använd inte metalvisp för den krämen får grå färg av det. Blanda tills det börjar småputtra men inte koka. Det tjocknar till en kräm. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret och gulorna. Låt det kallna en stund innan du fyller i pajerna.Ta ut pajernafrån ugnen och låt dem svalna.
Börja med marängen.
Vispa äggvitan till ett hårt skum. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen har svallnat.
Spritsa marängen över pajen. För att få färg på marängen, sätt pajerna i ugnen på grill 225°C i ca några minuter eller använd en gasolbrännare om du har det. Vaka hela iden, det går snabbt och marängen kan lätt bli bränd.
Pudra över lite florsocker innan servering.
 
lycka till :)
 
 
 


Små söta pajer | Paj, citronmarängpaj, dessertpaj, hembakat |