Armenisk böngryta

 
Hej på er, det var inte igår!
 
Idag bjuder jag på ett recept på en armenisk vegetarisk böngryta som passar perfekt till en kall vinterdag.
Den är faktiskt billig och väldigt gott. Farmor Seda brukade laga den för oss och jag älskade den.
 
Jag saknar min älskade farmor så himla mycket. Minnerna lever vidare genom min matlagning och smakerna från barndomen.
Denna gryta blir något söt i smaken så just darför så äter man picklade grönsaker med den och lavash bröd.
Vill ni baka lavash? klicka på lavash för mitt recept. 
 
 
Recept
 
2 dl kidney bönor
1 liter vatten
2 gul lök
0,5 dl rapsolja
1,5 tsk paprikapulver
1,5 msk mjöl
salt och peppar
1 dl finhackad persilja och basilika
 
Gör så här
 
Blötlägg bönorna i dubbelmängd kall vatten i ca 10 timmar. (1 dl bönor ger ca 3 dl kokta). Koka sedan i nytt vatten under lock tills bönorna blir riktig mjuka. Det går fortare med tryckkastrull. Skala och finhacka löken och låt det svettas med oljan i en panna. Tillsätt paprikapulvret, salta och peppra. Häll i mjölet sist och blanda så får den rostas lite med löken och kryddorna. 
Mosa bönorna i kastrullen med en potatis press. Det ska vara lite grova bitar kvar för tuggmotståndets skull.
Är det för tjockt? häll i lite kokt vatten. Häll i lökblandningen i grytan och rör om, tillsätt örterna och lått det småputtra i ett par minuter. 
 
Hoppas verkligen att ni provar och lagar den här grytan.
 
 


Armeniska rätter | Armeniancuisine, kidnejbönor, meatfree, vegetarisk |
#1 - - Amanda Jona [SPONTAN]:

Jag blev verkligen helt förälskad i den där träsleven, SÅ FIN! Var har du fått tag på den? :)

Svar: Hej Amanda, jag älskar den också. Har köpt den från loppis i somras. kram Anna :)
Anna Demirian

#2 - - anannanland.blogg.se:

Så gott det låter! Måste testa!

Svar: Hej, va kul, berätta hur det gick. kram Anna
Anna Demirian